Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

De zolder of de kelder inrichten als badkamer

Kun je de badkamer onderbrengen in de kelder of op de zolder? Het antwoord is ‘ja’, maar dan moet je wel rekening houden met enkele richtlijnen. Sanitairspecialist Van Marcke verklaart deze graag voor jou. Zo kun jij de kelder of zolder inrichten als badkamer.

Is elke kelder of zolder van een renovatie of een nieuwbouw geschikt om omgetoverd te worden tot badkamer? Ja, ten minste als de ruimte voldoende groot en hoog is.

De oppervlakte moet afgestemd zijn op het meubilair of vice versa. Ook voor de hoogte geldt deze denkwijze. Een bad kan meestal zonder problemen onder een schuin dak staan. Een douche of een meubel met spiegel(kast) heeft een hoogte nodig van 220cm en vraagt dus om een hoge rechte muur.

Draagkracht

De vloer en de constructie van het gebouw moeten ook voldoende draagkrachtig zijn. Een gevuld bad weegt al snel 200kg. Een sauna en hottub vragen nog meer van de vloer. Controleer dus zeker hoe draagkrachtig alles is.

Lees ook: Wellness

Waterdruk

Naast de draagkracht moet je ook rekening houden met de waterdruk. Als er te weinig waterdruk is, duurt het heel lang om een bad te laten vullen en is het moeilijk om te douchen.
 
Denk ook aan onderstaande elementen:

De inrichting

De effectieve inrichting van je badkamer in de kelder of in de zolder bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Qua (sanitaire) meubels bestaan er geen belemmeringen als je rekening houdt met alle bovenstaande informatie. Wel altijd leuk is het om muziek in je badkamer te integreren. Van Marcke verkoopt inbouwradio's, die even groot zijn als een inbouwspotje, te bedienen met een afstandsbediening.

Stopcontacten

Voorzie minstens 2 stopcontacten aan de wastafel voor je scheerapparaat, haardroger of elektrische tandenborstel. Voor een hottub of sauna heb je een extra stopcontact nodig. Een stopcontact in de ruimte voor een stofzuiger is altijd handig.

Lees ook: Hoeveel stopcontacten heb je per kamer nodig?

Veiligheidsvoorschriften

Let op: Er bestaan veiligheidsvoorschriften welke afstand er tussen een bad of een douche en stopcontact moet zitten. Deze moet je in acht nemen!

Lees ook:

Met dank aan: Van Marcke
Auteur: Daan Slingers – Oktober 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in