Aanbevolen partners

SoSimply logo
Easykit logo
All vac
Elektrotechnieken

Hoeveel stopcontacten per ruimte plaatsen?

Wanneer je bouwt of de elektrische installatie grondig renoveert, sta je onvermijdelijk voor de keuze van het aantal stopcontacten in iedere ruimte. Te weinig stopcontacten voorzien is onhandig. Te veel stopcontacten is zonde van het geld. Enkele praktische richtlijnen om te bepalen hoeveel stopcontacten je per ruimte moet voorzien.

Wanneer je de hoeveelheid stopcontacten in een leefruimte bepaalt, hou dan rekening met het aantal toestellen dat je regelmatig gelijktijdig gebruikt. Evenals met de apparaten die permanent aangesloten blijven.

Voorzie sowieso in elke ruimte één of twee stopcontacten extra, zo vermijd je verlengsnoeren, tafelcontactdozen of verdeelstekkers.

Belangrijk ook, durf verder denken dan je huidige leefgewoonten. Morgen kunnen die immers heel anders liggen en heb je ook andere behoeften op vlak van het aantal stopcontacten.

Vuistregels aantal stopcontacten

Naast deze algemene tips zijn er nog enkele vuistregels die helpen het aantal stopcontacten in een ruimte te bepalen. Een tabel met een overzicht vind je alvast in dit artikel: Hoeveel stopcontacten heb je per kamer nodig?

Stopcontacten in de woonkamer

In een woonkamer tot 20 vierkante meter heb je minimaal 5 stopcontacten nodig – ongeveer één stopcontact per 4 vierkante meter. Is de ruimte groter dan die 20 vierkante meter reken dan op 10 tot 12 stopcontacten – 5 tot 6 dubbele of 3 tot 4 drievoudige.

Stopcontacten in de slaapkamer

In de slaapkamer(s) voorzie je best minimaal 4 stopcontacten. Links en rechts van een tweepersoonsbed zijn vaak te weinig stopcontacten geplaatst.
Reken op ten minste 3 stopcontacten per bedzijde. Som de toestellen maar eens op die doorgaans langs het bed liggen of staan: nachtlampje, wekkerradio, gsm-lader. Verder vinden we in de slaapkamer vaak ook een tv-toestel, airconditioning, ventilator,…

Stopcontacten in de keuken

Voor de keuken moet je uitgaan van één stopcontact per verplaatsbaar toestel, aangevuld met minimaal 6 stopcontacten op 20 cm boven het werkblad.

In een kleine keuken – maximaal 4m² - is een minimum van 4 stopcontacten een aanrader. Heb je een keuken met eethoek, voorzie dan 12 stopcontacten, een keuken zonder eethoek redt het met 8 stopcontacten. Heb je een keukeneiland, dan is het ook interessant wanneer je hier enkele stopcontacten in verwerkt.

In de omgeving van het fornuis en de dampkap plaats je een dubbel stopcontact voor de aansluiting van een mixer, keukenrobot, friteuse,…

Goede locatie

Plaats de stopcontacten ook doordacht, zodat ze niet verdwijnen achter kasten, zetels, radiatoren,… Bij de tv-kast kan het net wel de bedoeling zijn de stopcontacten achter de kast te plaatsen om deze aan het oog te onttrekken. Hou er dan wel rekening mee dat het niet zo eenvoudig zal zijn de stekkers in en uit het stopcontact te steken.

Bij een renovatie kan je opteren voor kabelgoten om nieuwe leidingen te plaatsen. Deze laten ook toe gemakkelijk stopcontacten bij te plaatsen zonder dure en tijdrovende aanpassingswerken. Bovendien hebben de aangepaste stopcontacten kleine afmetingen, zodat je ze eenvoudig kan bevestigen.

De zekeringskast

De volledige elektrische installatie voeden vanaf één zekeringkast is een absoluut minimum. Om het comfort en de veiligheid te verhogen is het aan te raden twee of meerdere zekeringkasten te voorzien: één nabij de teller en een bijkomende op een strategische plaats in het huis.

Voorts is het aan te raden een afzonderlijke zekeringkast te voorzien voor de andere technieken zoals inbraak- en brandbeveiliging en het gedeelte woningautomatisering (rolluiken, zonwering,…)

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in