Kleine badkamer inrichten: tips voor optimaal ruimtegebruik

Gewijzigd op 17/11/2015 door TiM Vanhove

De badkamer in jouw huis is klein, héél klein? En die kleine badkamer inrichten bezorgt je hoofdpijn? Dan hebben wij een paar fijne tips voor een optimaal gebruik van een kleine badkamer. Met onze tips en bijhorende foto’s kun jij van je kleine badkamer een goed ingerichte en aangename badkamer maken.

Onze badkamerspecialisten

wit interieur - badkamer
In deze kleine badkamer onder het dak kozen de eigenaars voor wit: Witte muren, witte meubels, witte vloer, tot witte kranen toe.
© Bart Coenen

Ruimtegevoel creëren

In een kleine badkamer is het belangrijk dat je de ruimte zo groot mogelijk laat lijken. Kies bijvoorbeeld voor een muurbekleding die overal doorloopt, ook in de douche en boven de waskom. Simpel gezegd: om de kleine badkamer groter te laten lijken, plaats je overal dezelfde tegels, zowel tegen de muur als op de vloer. Kies ook voor lichte kleuren op de muren en de vloer.

Speel met lichte kleuren

Gebruik in een kleine badkamer vooral heldere, lichte tinten die het daglicht goed reflecteren. Als je van meer kleur houdt, gebruik dan twee verschillende kleuren, maar zeker nooit meer dan drie verschillende kleuren. De vloer mag iets donkerder zijn dan de muren en het plafond is bij voorkeur iets lichter dan de muren.
app Turnhout badkamer
Grote spiegels en uitgekiende verlichting creëren visuele ruimte in een kleine badkamer.
© Patrick Janssen

Speel met verlichting

De verlichting speelt ook een grote rol in de sfeerbepaling van een ruimte. Probeer in de kleine badkamer zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, eventueel via een dakkoepel als ramen in de muren niet kunnen. Speel ook met indirecte verlichting. Gebruik daarvoor de hoeken van de ruimte en de meest donkere plekjes in de badkamer. Licht die goed uit, zo lijkt de ruimte groter.

Speel met spiegels

In een kleine badkamer mag een grote spiegel niet ontbreken. Grote spiegels tot tegen het plafond verruimen de kleine badkamer en weerkaatsen het licht.
Badkamer Glass
Badkamer Glass uit de Essentials reeks van Van Marcke
© Van Marcke

Opbergruimte

Een kleine badkamer moet altijd netjes zijn. Een rommelig badkamertje lijkt nog kleiner dan eentje die opgeruimd is. Zorg dus voor een maximum aan opbergruimte. Eén mogelijkheid is om alle kasten en rekjes tegen de wanden op te hangen. Dat betekent dat je de badkamervloer vrij laat en op die manier ruimte suggereert. Zo blijft er op de vloer ook plaats voor lage kasten, een mand met handdoeken. Kies ook voor lades in plaats van opendraaiende kastdeurtjes. In vergelijking met kastdeuren bieden lades 55% meer bruikbare opbergruimte.
 • badkamerHet bad is hier ook douche en ligt verzonken in de vloer.
  © Habitos.be
 • Top ShowerlineInloopdouche met doorlopende vloer creëert ruimte.
  © ACO Passavant
 • LineareCombineer douche met bad voor meer ruimte in de badkamer.
  © Grohe
 • AquaconceptGlazen douchewanden en spiegels vergroten een kleine badkamer optisch.
  © Aquaconcept

Douche én bad – douche of bad?

 • Niet iedereen heeft genoeg plaats in de badkamer voor een douche en een bad. Een ideale oplossing: kiezen voor douche en bad in één. Met een douchescherm in helder glas voor maximale transparantie

 • Als je toch een apart bad wilt in je kleine badkamer, kies dan voor een klein bad dat diep genoeg is. Voor oudere personen is een bad met ingebouwd zitbankje een praktische oplossing

 • Kies je voor een douche, dan is een inloopdouche met doorlopende vloer het meest ruimtebesparend. De glazen douchewand – volledig doorzichtig – houdt de ruimte visueel zo groot mogelijk. Bovendien is zo een heldere glazen douchewand ook heel modern in je badkamer.
Badkamer Pebbles
Een waskom op het tafelblad creëert meer ruimte rondom.
© Van Marcke

De wastafel

Als je voor waskommen op de wastafel kiest (dus geen ingebouwde lavabo), win je wat meer plaats rond die waskom. Daar kun je dan je schoonheidsproducten kwijt of andere badkamerspullen.

Het toilet

Probeer het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. Als dat echt niet kan, kun je het toilet afschermen met een glazen wand of een kamerscherm. Je kunt het toilet ook in een nis of onder de schuinte van het dak of onder de trap plaatsen. Op die manier hou je de overige ruimte in de kleine badkamer vrij. Kies voor een hangtoilet, zodat je de ruimte onder het toilet eventueel nog kunt gebruiken om een mandje met wc-papier te plaatsen.

Badkamerdeur

Als je een deur voor de kleine badkamer kiest, is een schuifdeur plaatsbesparend. Plaats de deur buiten de eigenlijke badkamer, zodat je alle mogelijke ruimte en muren in de badkamer kunt gebruiken om kasten te bevestigen. Als een schuifdeur niet kan, kies dan een badkamerdeur die naar buiten open gaat.

Folders over de badkamer

Meer informatie op de website van deze bedrijven