Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Vloerverwarming en wandverwarming bij renovatie

Vloerverwarming en wandverwarming zijn systemen voor verwarming die je perfect kunt toepassen in een renovatie of bij een verbouwing. Ook in een appartement of op de bovenverdieping van een huis. Je moet dan wel rekening houden met de dikte van de vloerverwarming. Denk ook na over de soort vloer die je boven de vloerverwarming wilt. Niet alle soorten vloeren zijn ideaal. Enkele tips.

Bij een verbouwing zit je vaak met feiten waar je niet omheen kunt, zoals de bestaande vloeren en plafonds. Als je die wilt behouden, is de geringe dikte van een vloerverwarmingssysteem belangrijk. Op plekken waar je wandverwarming wilt, plaats je beter geen inbouwkasten of te veel meubilair tegen de muur.

Andere vooroordelen over vloerverwarming en wandverwarming mag je dan weer vergeten, ontdek ze in 5 misverstanden over vloer- en wandverwarming.

Hoe dik is de vloerverwarming?

Er bestaan al systemen voor vloerverwarming die maar 15 mm dik of hoog zijn. Bij deze dikte moet je natuurlijk de volledige vloeropbouw tellen, inclusief de vloerisolatie en de eventuele chape en soort vloer er boven.

Chape beïnvloedt vloerverwarming

De dikte van de vloerverwarming of chape heeft invloed op de prestaties van de vloerverwarming. Is de chape boven op de buizen van de vloerverwarming te dik, meer dan 8 cm, dan duurt het erg lang voor de verwarming op temperatuur is. Een dikte van minder dan 4 cm voor chape of dekvloer is niet aangeraden, omwille van het risico op scheuren door de warmte-invloed van de vloerverwarming.

Vloerverwarming in de chape?

De vloerverwarming kun je op twee manieren installeren: Nat of droog.

Natte plaatsing vloerverwarming

Een natte plaatsing van vloerverwarming houdt in dat je de vloerverwarmingsbuizen op een isolerende drager bevestigt en die dan rechtstreeks in de dekvloer of chape http://www.habitos.be/nl/bouwen/de-dekvloer-70/ plaatst. De natte installatie van de vloerverwarming is qua prijs goedkoper dan de droge installatie. Maar de vloeropbouw van het natte systeem is hoger (of dikker). Hoewel er al heel wat leveranciers zijn die ook dunne systemen voor een natte plaatsing van vloerverwarming ontwikkelden.

Droge plaatsing vloerverwarming

De droge installatie van vloerverwarming verloopt iets anders: de buizen komen in een voorgevormde constructie en worden afgedekt met een metalen plaat. Hierop komt dan de vloerbedekking. Het voordeel hier is dat de opbouwdikte beperkt blijft. De prijs voor de droge plaatsing van vloerverwarming ligt wel hoger dan de natte.

In welke kamers vloerverwarming?

Vloerverwarming kan in principe in elke kamer waar je de verwarming nodig hebt. Vloerverwarming op de slaapkamers, op zolder en in bergruimtes lijkt ons eerder zinloos. Je vertoeft er niet zo vaak en als je er bent, heb je niet echt verwarming nodig. Tenzij de slaapkamer ook moet dienen om te studeren. Dan is een kleine radiator of een warmteluchtconvector een betere optie. Die zet je aan als je de extra warmte nodig hebt en ook weer uit als je de warmte niet meer nodig hebt. Een vloerverwarmingssysteem reageert te traag om de ruimte snel op de juiste temperatuur te krijgen.

Welke vloerbedekking bij vloerverwarming?

Vloerverwarming als bron van verwarming in huis? Houd rekening met de vloerbedekking in de kamers met vloerverwarming. Bepaalde soorten vloeren zijn namelijk beter in combinatie met vloerverwarming dan andere. Keramische tegels zijn perfecte warmtegeleiders. Hout is dat minder en bepaalde houtsoorten kunnen vervormen. Maar het kan wel, parket (gelijmd) in combinatie met vloerverwarming. Vraag advies aan de installateur en de vloerder.

Tapijt, natuursteen, gietvloeren, linoleum, laminaat en kurk kunnen ook, maar hier speelt de soort en de samenstelling ook een rol. Informeer bij de vakman naar de mogelijkheid om de soort vloer te combineren met vloerverwarming.

In welke kamers wandverwarming?

Wandverwarming is handig als vloerverwarming niet kan. Wandverwarming kun je ook als aanvullende verwarming gebruiken, wanneer de vloeroppervlakte niet groot genoeg is om de ruimte te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine badkamer. Wandverwarming is heel aangenaam in ruimtes waar je dicht bij de wanden zit of staat.

Bijvoorbeeld in de badkamer en in de douche. De koude tegels voelen dan aangenamer aan. De combinatie van wandverwarming – aan het bad en in de douche – en vloerverwarming in de badkamer maken deze plek heel aangenaam. In leefruimtes zou de wandverwarming wel nuttig en aangenaam zijn achter de zetels. Maar een kast voor de muur met wandverwarming zetten, is niet zo efficiënt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in