Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Sanitairspecialist: vloerverwarming of radiatoren kiezen?

Vloerverwarming of radiatoren? Sta je voor een nieuwbouw of grondige renovatie, dan moet je beslissen welke verwarming je wilt. Naast de keuze voor de warmteproductie moet je ook uitmaken hoe je de warmte in de woning zult verspreiden. Wat kies je dan: oerdegelijke radiatoren of populaire vloerverwarming? De specialisten van Van Marcke geven tekst en uitleg.

Vloerverwarming is vandaag de trend. De verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren - en ook convectoren – zijn hemelsbreed. En vloerverwarming lijkt het vandaag te winnen van de klassieke verwarmingsmedia zoals radiatoren of convectoren op hoge watertemperatuur. Daar zijn veel goede redenen voor.

Verwarmen op lage temperaturen

Een belangrijke drijfveer voor de keuze voor vloerverwarming is ongetwijfeld de mogelijkheid om met lage watertemperaturen te werken. Wanneer je op lage watertemperaturen verwarmt, kan een condensatieketel een maximaal rendement halen. Met een dergelijke oplossing behoort een warmtepomp ook tot de mogelijkheden voor de warm waterproductie voor de centrale verwarming.

Wie met vloerverwarming verwarmt kan de luchttemperatuur overigens 2° C lager instellen dan bij een andere oplossing. Dit omdat vloerverwarming warmte uitstraalt vanaf de vloer. Die warmte glijdt langs ons hele lichaam af en geeft zo een hogere gevoelstemperatuur. Van Marcke becijferde dat de energiebesparing met vloerverwarming op kan lopen tot 12%.

Comfortabele vloerverwarming

Een ander niet te verwaarloze aspect is het comfort. Het feit dat vloerverwarming volgens het stralingsprincipe werkt is een eerste troef. Deze stralingswarmte brengt geen convectie of luchtverplaatsing teweeg, waardoor er bijgevolg ook geen stofverplaatsing in de woning is. Uiterst interessant voor wie allergisch is aan huisstofmijt. Ook kleine kinderen spelen vaak op de grond, vloerverwarming is ook voor hen de ideale oplossing.

Mooie vloerverwarming

Zeker niet te verwaarlozen is het feit dat vloerverwarming geen muurruimte in beslag neemt. Hierdoor blijven de muren maximaal vrij om bijvoorbeeld een kast te plaatsen of een foto op te hangen. En die leidingen van de vloerverwarming vragen geen onderhoud, wat bij een radiator of convector wel al eens het geval is. Een laatste troef – waar u nu wellicht niet van wakker ligt – is de waarde van de woning. Die ligt hoger aangezien almaar meer kandidaat-kopers vloerverwarming op hun verlanglijstje hebben staan.

Kostprijs vloerverwarming

De meerprijs voor vloerverwarming ten opzichte van radiatoren was vroeger nog een belangrijke struikelblok. Vandaag blijkt het prijsverschil gering te zijn. Van Marcke maakte de vergelijking op basis van vloerisolatie en het afgiftesysteem – standaard vloerverwarming of standaard radiatoren – en becijferde zo dat de meerkost voor een eengezinswoning amper nog 5% bedraagt. Hierbij werd wel geen rekening gehouden met de meerkosten in de stookplaats.

Vloerverwarming in de hele woning drukt de prijs

De prijs voor de integrale verwarming kan nog verder gedrukt worden wanneer je in de volledige woning voor vloerverwarming kiest. Dus ook op de verdieping waar vaak nog voor de klassieke oplossing met radiatoren wordt geopteerd. Dit vraagt echter om een tweede verwarmingscircuit – al dan niet op hoge temperatuur – en dat duwt de kostprijs weer de hoogte in en is nefast voor het rendement.

Het is technisch en inzake comfort best haalbaar om de volledige woning met vloerverwarming te verwarmen. Zo heb je maar één temperatuurcircuit nodig, behaal je een optimaal rendement met lage energiekosten en een eenvoudige regeling. Wanneer het geleverde vermogen op de badkamer of een andere ruimte niet zou volstaan, kan de vloerverwarming daar nog worden aangevuld met wandverwarming of een radiator op lage watertemperatuur,…

Trage vloerverwarming

Een ander veel aangehaald minpunt van vloerverwarming is de trage reactietijd. De warmte moet door de dekvloer en de vloerafwerking stijgen vooraleer ze de ruimte kan verwarmen. Wie vooruitziend is, kan dit minpunt ondervangen. Bijvoorbeeld door de nachtverlaging te beperken. Een verlaging van 2°C ten opzichte van de comforttemperatuur volstaat al. Zo moet de verwarming ’s morgen niet teveel moeite doen en niet te vroeg opstarten om de woning op comforttemperatuur te brengen.
In de tussenseizoenen kan je met een haard of kachel de kille avonden breken zonder dat de ververwarmingsinstallatie een belangrijk deel van de dag moet draaien om de woning ’s avonds op comforttemperatuur te brengen.
De techniek is vandaag overigens al zover gevorderd dat de vloerverwarming ook de ventilatielucht kan verwarmen. Dankzij die luchtverwarming kan een ruimte snel op temperatuur worden gebracht.

Kortom, voor een kleine meerprijs biedt vloerverwarming comfort en energiebesparing.


Partnerinfo
Van Marcke heeft in zijn gamma de Schütz Airconomy. Dit systeem combineert ventilatie en vloerverwarming. Doordat de ventilatiekanalen door de vloer tussen de leidingen van de vloerverwarming lopen, wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd. Dit verhoogt het comfortgevoel in de woning.
Tijdens de zomermaanden kan het systeem ook voor verkoeling zorgen door koud water door het leidingennet van de vloerverwarming te pompen.



Meer info: Van Marcke 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in