Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Vloer- en wandverwarming: ook in jouw woning mogelijk

Vloerverwarming met zijn behaaglijk comfort en het vrij blijven van wanden haalt meer bouwers over de streep. Ook wandverwarming in de badkamer is erg geliefd. Ook bij renovatie of verbouwing zijn vloerverwarming en wandverwarming mogelijk, zelfs in kleine ruimtes en in de badkamer.

Wat is vloerverwarming?

Vloer- of wandverwarming is een buizennet dat in de vloer of wand wordt ingewerkt. Wanneer er warm water door de buizen stroomt, zal de vloer of wand deze warmte uitstralen in de ruimte. Deze verwarming werkt op basis van lage watertemperaturen, hetgeen een gunstige invloed heeft op het verbruik. Een voorwaarde voor vloer- of wandverwarming is een voldoende geïsoleerde woning.

Vloerverwarming is gebaseerd op stralingswarmte met maximale oppervlaktetemperaturen van 25 tot 34°C – afhankelijk van de situatie– en biedt een optimaal comfort en een aangenaam gevoel van behaaglijkheid.

Droog of nat

Vloerverwarming kan volgens twee principes worden geïnstalleerd: nat of droog. Bij het natte principe worden de buizen op een isolerende ondergrond vastgehecht en vervolgens rechtstreeks in de chape geplaatst. Bij het droge principe worden de buizen in een voorgevormde constructie geplaatst en vervolgens afgedekt met een metalen plaat. Die opvatting geeft de buizen de nodige ruimte om uit te zetten en te krimpen. Bovendien zorgt het metaal voor een goede geleiding van de warmte. Het natte systeem wordt het vaakst gebruikt omwille van zijn gunstige kostprijs, al is de hoge vloeropbouw een minpunt bij renovatieprojecten.

Van boven tot onder

Vloerverwarming integreer je in de hele woning, zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de eerste verdieping. Installeer je vloerverwarming beneden en radiatoren boven, dan heb je twee verwarmingscircuits nodig en moet je ketel alsnog hoge temperaturen produceren (70 tot 90°C) om het nodige warmtecomfort via de radiatoren te bieden. Laat je sanitairspecialist daarom bestuderen of het - zeker op termijn - niet prijsgunstiger is om op alle verdiepingen vloerverwarming te installeren. Het is met vloerverwarming mogelijk om in verschillende ruimtes verschillende temperaturen te vragen. Waar in de leefruimte de temperatuur op 23 graden afgesteld staat, zal dat op de slaapkamer op 15 graden hangen. Ook op de badkamer is het lekker warm met vloerverwarming en eventueel wandverwarming in de inloopdouche als supplement, om zo een knuffelmuur te creëren.

Nadelen van de kaart geveegd

De voordelen van vloerverwarming zijn vrij eenvoudig aan te halen: een behaaglijke stralingswarmte die bovendien gezond is omdat er geen stofdeeltjes de ruimte in vliegen. Je hebt geen radiatoren nodig waardoor de wanden vrij blijven. Als onzichtbare warmtebron stelt vloerverwarming geen beperkingen aan de inrichting van de ruimte en kan het vloeroppervlak volledig worden benut en met vrijwel alle materialen, zoals tegels, vinyl, parket en natuursteen afgewerkt worden.

Nadelen kent het systeem na tien jaar evolutie niet meer. Een oud nadeel was de kostprijs omdat er isolatie nodig was bij vloerverwarming en dit samen in eenzelfde kostenpakket terecht kwam. De nieuwe normen eisen isolatie, dus kan je er niet meer onderuit, en kan je de isolatie voorzien in een andere post. En zo wordt vloerverwarming goedkoper/even duur in aankoop als radiatoren... Ook een fabeltje uit de beginjaren waren de dikke voeten.

Oplossingen voor renovatie

Vloerverwarming aanleggen, is bij nieuwbouw uiteraard gemakkelijker dan bij renovatie. Maar omdat renovatie in de lift zit, brengen de meeste fabrikanten wel systemen die de plaatsing mogelijk maken zonder dat de hele vloer moet worden uitgebroken. Zo is ‘Slim’ van Comap een renovatiesysteem dat op de bestaande vloer geplaatst wordt en slechts 4cm extra opbouw heeft.
Het Viega Fonterra-regelstation is dan weer de oplossing om kleine vloeroppervlaktes – bijvoorbeeld de kleine badkamers in oudere woningen – van oppervlakteverwarming te voorzien.


Meer info: Comap en Viega Fonterra


Lees ook: Vijf misverstanden over vloer -en wandverwarming

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in