Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Energiezuinig verwarmen met hoog rendement

De verwarming neemt een belangrijke hap uit ons huishoudbudget. Gemiddeld neemt de verwarming iets meer dan de helft van de jaarlijkse energiekost in beslag. Verwarming is dus de belangrijkste kost om op te besparen. Hoe besparen op verwarming? Door je een energiezuinige verwarmingsinstallatie met een hoog rendement aan te schaffen. De mogelijkheden op een rij.

De gemiddelde energiekost voor een doorsnee gezin bedraagt jaarlijks 1 500 euro. Daarvan gaat 55% naar de verwarming van het huis. Naast die 55% voor verwarming gaat ook nog 25% naar verlichting en elektriciteit. 15% van de energiekost geven we uit aan warm water en 5% aan koken.

Besparen op verwarming

Wil je besparen op energiekosten, dan loont het de moeite om het rendement en het energieverbruik van je verwarming te bekijken. Verwarmingsinstallaties ouder dan 10 jaar vervang je beter door een nieuwe installatie. De investeringskost is misschien wel hoog, maar je verdient die investering in enkele jaren terug door het lage energieverbruik van de verwarming.

Verwarmingsinstallaties met een hoog rendement en een laag energieverbruik zijn er in verschillende gedaantes: een klassieke condensatieketel, een warmtepomp, een zonneboiler of een CV-haard of kachel die ook voor het warme water voor de verwarming zorgt.

Condensatieketel

Als de verwarmingsketel ouder dan 15 jaar is, aarzel dan niet om deze ketel te vervangen door een nieuwe condenserende verwarmingsketel. Zo een condensatieketel is zo ontworpen dat hij de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het gas of stookolie hergebruikt. Op die manier zorgt een condensatieketel voor een besparing van 10 tot 25% op de energiefactuur, in vergelijking met de kosten voor de oude verwarmingsketel. Bovendien stoot een nieuwe condensatieketel ook veel minder fijn stof uit.

Meer info: De Condensatieketel 

Warmtepomp

Maak gebruik van de gratis warmte die in de natuur aanwezig is. Je kunt dit onder andere doen met behulp van een warmtepomp.
Warmtepompen mag je beschouwen als een duurzame energietechniek, die gebruik maakt van hernieuwbare energie. De energiecalorieën zijn namelijk afkomstig van de warmte die van nature in de buitenlucht, water of bodem aanwezig is.

Om die warmte over te zetten op de verwarmingsinstallatie in ons huis hebben we wel een minimum aan elektriciteit nodig. Wil je ook op dat elektriciteitsverbruik besparen, dan kun je overwegen om elektriciteit aan te maken via zonne-energie of windenergie.

Meer info: De Warmtepomp

Zonneboiler

Met een zonneboiler kun je op een heel ecologische manier warm water maken, door de gratis zonnewarmte te gebruiken als energiebron. De zonnestralen die op de zonnepanelen vallen, worden geabsorbeerd. Die warmte wordt overgezet naar een buffervat dat het water opwarmt en opslaat.

Dankzij een zonneboiler kan een gemiddeld Belgisch gezin tussen 30 en 80% van het nodige warm water produceren. Als het water in de zonneboiler niet warm genoeg is, kun je dat water extra verwarmen via een klassieke verwarmingsketel. Mogelijke besparing? Tot 70% op de factuur voor de aanmaak van warm water.

Meer info: De Zonneboiler

CV-haard of CV-kachel

Bij een CV-haard is het verwarmingsprincipe simpel: de inbouwhaard of de kachel zijn via een leiding in inox verbonden met de verwarmingsinstallatie. Als de haard of de kachel brandt, zorgen de vlammen niet alleen voor warmte in de woonkamer maar verwarmen ze ook het water voor het sanitair en/of de radiatoren. Je kunt de vloerverwarming ook op de haard of kachel aansluiten.

Buffervat

Werk je met een buffervat in combinatie met een pelletketel, dan haal je een optimaal rendement. Het buffervat kan namelijk het overschot aan warmte opslaan tot het moment dat je die extra warmte nodig hebt. De nieuwste buffervaten kunnen ettelijke honderden liters water opslaan.
Zo een buffervat kun je ook nog koppelen aan andere energiebronnen, zoals thermische zonnepanelen.

Hoe groter het buffervat, des te onafhankelijker je van het warm water gebruik kunt maken. Maar des te harder je wel moet stoken om de gewenste temperatuur te behouden.

Zonder buffervat

Geen buffervat? Dan is het netwerk van radiatoren rechtstreeks op de CV-haard of CV-kachel of op de pelletketel aangesloten. Je kunt dan van de warmte gebruik maken op het moment dat je de warmte nodig hebt. Kachel aan en radiatoren open.

Is het warm genoeg in een bepaalde kamer, dan kun je de radiator in die ruimte wat meer dicht draaien of helemaal sluiten. Of je stookt wat minder in haard of kachel.

Meer info: CV-Haard

Meer weten over energiezuinig verwarmen?

Lees zeker ook onze andere artikels:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in