Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Windenergie

Gebruik maken van de wind om energie op te wekken, is al enkele duizenden jaren oud. Windmolens vandaag doen meer dan enkel graan malen. In onze zoektocht naar milieuvriendelijke manieren om hernieuwbare energie op te wekken, is de windmolen een van mogelijke duurzame oplossingen om groene stroom te maken.

Wat is windenergie?

Windenergie is simpel: je gebruikt de kracht van de wind om elektriciteit op te wekken. De meest efficiënte manier is meteen ook al een hele oude manier van energie opwekken: het gebruik maken van een windmolen. De moderne windmolens vallen echter in niets meer te vergelijken met de windmolens van 100 jaar geleden.

 

Hoe werkt windenergie?

De nieuwste windmolens kunnen al bij zeer lage windsnelheden elektriciteit opwekken. De kracht van de wind zet de bladen of wieken van de windmolen in beweging. Die beweging werkt energie op die via een omvormer omgezet wordt in elektriciteit. De elektriciteit wordt rechtstreeks op het elektriciteitnet gezet, waardoor je meterstand terug draait.

 

Hoe pas ik windenergie thuis toe?

Een windmolen kopen, laten installeren, aansluiten op het elektriciteitsnet en je bent vertrokken. Het is te zeggen: je moet natuurlijk wel eerst nagaan of je de juiste plek hebt voor een windmolen. Woon je op een open plek, waar de wind goed aankan? Staan er niet te veel hoge gebouwen en bomen in de omgeving die hinderlijk kunnen zijn voor de werking van je windmolen? De installateur van windmolens en de dienst Ruimtelijke Ordening kunnen je hierbij van advies dienen.
 

Opgelet: windmolens vallen onder de Vlarem I wetgeving. Dat betekent dat je de installatie van een windmolen met een capaciteit van 300 tot 500 kW moet melden bij de gemeente. Sommige gemeentes kunnen ook een bouwvergunning eisen. En het is dan nog maar de vraag of je die krijgt… Veel hangt af van de plek waar je de windmolen wilt installeren (kort bij de buren, …) Een zwaardere windmolen – tussen 500 en 5 000 kW – vereist een vergunning (aanvragen bij de gemeente). Grote installaties vanaf 5 000 kW moeten een vergunning krijgen van de bestendige deputatie (provincie).
 

Helaas zijn er nog geen subsidies voor de installatie van een windmolen bij je thuis. Maar voor de geproduceerde groene stroom krijg je wel groenestroomcertificaten.

 

Lees ook dit artikel:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in