Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Hebbedingetjes voor het interieur

Samen met de beurs in Milaan is IMM Keulen het Mekka van de meubelindustrie. Mensen uit de sector ontdekken er nu al wat de komende seizoenen hot zal zijn in ons interieur. Habitos.be wil je laten meegenieten van al het fraais dat verschillende designers uitwerkten. We presenteren je de meest opvallende innovaties van 2010.

MultiTable: van luier- tot hobbytafel

Een eerste primeur is de MultiTable, een in de hoogte verstelbare tafel voor het huishouden. Maar er zit meer achter de tafel van het jonge bedrijf uit Hong Kong. De tafel kan als het ware meegroeien met een gezin omdat je ze voor verschillende functies kunt gebruiken: puzzelen met je kind of kleinkind, staand werken aan je hobby, op eigen hoogte groenten snijden in de keuken of gamen in een houding die niet rugbelastend is.
Het metalen frame is niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte verstelbaar. Op het frame kun je een standaard tafelblad monteren of een blad naar eigen maat dat je zelf in de handel koopt. Verder zijn er tal van multifunctionele accesoires die de veelzijdigheid van de tafel verhogen. Een mooi voorbeeld is een houder voor een pc-scherm of bakjes om hobbymaterialen in te bewaren. Al die elementen kan je in een winkel naar keuze kopen.
Pluspunten van de Multitable zijn de aantrekkelijke prijs – vanaf 200 euro-, de duurzaamheid en het gebruiksgemak. Het verstellen in de hoogte kan manueel of elektrisch (voor een kleine meerprijs).

 

 

Morena: samensmeltende vormen

De kleurrijke blikvanger Morena kreeg een prominente plaats op de stand van het Nederlandse Leolux. Het meubelstuk - naar een ontwerp van Stefan Heiliger - valt op door zijn afgeschuinde en ronde vormen. De ronde vormen laten je toe jezelf gezellig te nestelen in de sofa. De plaatsing van de rug kun je – bij de bestelling - zo kiezen dat je de ronding op het diepste punt of het meest ondiepe punt van de sofa hebt. Zo krijg je een totaal andere zitervaring, die je helemaal zelf kan bepalen.
De schuine vormen laten dan weer toe om twee sofa’s en eventueel de bijhorende poef samen te smelten tot één geheel, als het ware tot een lounge-eiland.

 

 

 

Bellows Collection: stoeltje stretch je

Verrassend speels op de stand van Walter Knoll was de Bellows Collection van designer Toan Nguyen. De verzameling van stoeltjes en tafeltjes zijn bekleed in zacht leder met opvallende vouwen. Vouwen die de stoel toelaten zich uit te rekken. Achter het leder zit immers een ingenieus pompsysteem dat met een druk op een ring onder het zit- of tafelvlak toelaat de stoel of tafel in de hoogte te verstellen. De collectie is beschikbaar in een handvol neutrale kleuren en kan als groepje op zich staan of een aanvulling zijn bij de sofa.

 

 

Spaltart: gespleten hout aan de wand

Designer Klaus Wangen liet zich opmerken met een speelse, ietwat robuuste vorm van wandbekleding in hout. De bekleding is opgebouwd uit houten panelen met een ruw en sterk gestructureerd oppervlak. Dat unieke oppervlak ontstaat door het splijten van hout, een eeuwenoude techniek. In feite zelfs de eerste houtbewerkingstechniek die de mens kende. Klaus Wangen haalde de techniek ‘van onder het stof’ om er zijn creatieve wandafwerking mee te creëren. Hij moderniseerde de techniek om zo grotere houtdelen te kunnen  splitsen. Momenteel heeft Wangen eik, beuk, kerselaar en notelaar in het aanbod. Alleen deze harde houtsoorten geven na het splitsen de gewenste oppervlaktestructuur. De invloed om het uitzicht van de oppervlaktestructuur te bepalen tijdens het splitsen is slecht heel beperkt omdat het hout zich enkel in zijn natuurlijke nervenverloop opent. Het gesplitste hout wordt meerdere jaren te drogen gelegd, daarna volgt nog een intensieve bewerking om het hout spanningsvrij te maken. Tot slot worden de panelen tot één geheel uitgesorteerd en krijgt het een oppervlaktebehandeling.

 

   

Kauri: Tafel van onder het modder gehaald

Wie van exclusief houdt, voelt ongetwijfeld iets voor de Kauri Tafel van het Italiaanse Rive 1920. De tafel is niet meer of minder dan een snede uit een stam van het Kauri-hout. Dit is een uiterst zeldzame houtsoort die alleen te vinden is in de moerassen in het noorden van Nieuw-Zeeland. De moeras Kauri is uniek door zijn ouderdom – meer dan 50 000 jaar. De bomen zijn beschermd en mogen niet gekapt worden. Voor de tafel gebruikt Rive 1920 echter hout van exemplaren die 30 à 50 000 jaar geleden werden geveld door aardbevingen of andere natuurfenomenen. De bomen bleven bewaard in de vochtige ondergrond en worden vandaag opgegraven. Dankzij de bewaring in de modder van het moeras bleef het hout in een uitstekende staat en kan het eenvoudig worden bewerkt.
Riva 1920 importeert het hout exclusief voor Europa en verwerkt het tot echte kunststukken. Voor de ontwerpen laten ze zich inspireren door designers als Piano Studio.
De tafelbladen kunnen op maat van de klant worden geselecteerd uit de houtstock. Het frame is van de hand van vermaarde designers.


Lees ook:Oogstrelend zitplezier

Fotografie: Gery AlfaranoHabitos.be, Leolux, Walter Knoll, Klaus Wangen Design
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in