Verwarming

Welke verwarmingsketel past het beste bij jouw woning?

Bij de renovatie of de bouw van je woning is het belangrijk om goed na te denken over je cv-ketel. De beste verwarmingsketel, is die ketel die het beste aansluit bij jouw situatie en je noden. In dit artikel zetten we de verschillende types verwarmingsketels op een rijtje, zodat jij de beste keuze kan maken.

De condensatieketel

In een condensatieketel wordt het water verwarmd door verbrandingswarmte. Bij dit proces komen rookgassen, grotendeels waterdamp, vrij die worden opgevangen en afgegeven aan het verwarmingscircuit. De grote voordelen van een condensatieketel zijn:

 • Minder uitstoot van CO2 als bij de traditionele cv-ketel;
 • Minder energieverbruik tegenover de klassieke cv-ketel;
 • Een hoog rendement;
 • Compacte cv-ketel;
 • In sommige gevallen heb je recht op een premie.

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan dit type verwarmingsketel:

 • Een condensatieketel is duurder dan de klassieke cv-ketel;
 • In sommige gevallen is bij de installatie een aanpassing van de schoorsteen noodzakelijk.

Een condensatieketel is interessant als je woning ouder dan 25 jaar is of als je geen vloerverwarming hebt.

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel, ook wel hr-ketel genoemd, werkt op aardgas of mazout. Het hoge rendement van deze ketel wordt bereikt doordat het koude retourwater wordt voor verwarmd met rookgassen in een warmtewisselaar. Hierdoor condenseert een deel van de waterdamp en ontstaat er warmte die wordt overgedragen. De voordelen van een hoogrendementsketel zijn:

 • Een hoog rendement;
 • Eenvoudig te installeren;
 • Makkelijk te combineren met je bestaande regelaarssystemen;
 • In sommige gevallen heb je recht op een premie.

Pelletketel

Een pelletketel kan ter vervanging dienen van een cv-ketel. De ketel werkt op houtpellets- of snippers, waarbij de hitte die vrijkomt door de verbranding je woning verwarmt. Het grote voordeel van een pelletkachel is dat je geen gasaansluiting nodig hebt. Anderzijds neemt de ketel veel plaats in beslag en moet je regelmatig je de houtpellets regelmatig bijvullen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een zeer milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke cv-ketel. Een warmtepomp haalt de energie uit water en/of lucht. Dankzij een warmtepomp kan je gemiddeld zo’n 50% besparen op stookkosten. Anderzijds is de aankoop een behoorlijke investering. Een warmtepomp is interessant als je woning al goed geïsoleerd is.

Zonneboiler

Bij een zonneboiler plaats je grote collectoren op je dak of in je tuin. Deze collectoren wordt water opgewarmd door de zonnestralen. Vervolgens kan je dit water gebruiken voor je badkamer of zwembad. Het is ook mogelijk om een zonneboiler te plaatsen die je kan combineren met je verwarming. Doordat deze oplossing zo milieuvriendelijk is, kan je er ook tal van premies voor aanvragen.

Verwarmingsketel laten plaatsen

De installatie of de vervanging van een verwarmingsketel laat je uiteraard over aan een professional. SoSimply helpt je bij het vinden van de juiste verwarmingsketel en vindt voor jou de beste professional voor de installatie of het onderhoud van je verwarmingsketel.

Vraag snel je prijsofferte aan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in