Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Soorten elektriciteitskabels

De ene elektrische kabel is de andere niet. Elektrische kabels hebben vaak een specifieke naam en toepassing. Je kan niet zomaar eender welke elektriciteitskabel gebruiken. Hieronder lichten we een aantal van de meest gebruikte elektriciteitskabels toe.

CAT

‘Cat’ op een kabel, verwijst naar de categorie van de kabel. Deze geeft de kwaliteit van de kabel aan. Voor data betekent een betere kwaliteit ook een snellere en betere data-overdracht. De vuistregel is: hoe hoger de categorie, hoe sneller de kabel.

Voor moderne computernetwerken zijn de vroegere categorieën (cat1 tot cat4) te traag. Kabels die vandaag de dag gebruikt worden in computernetwerken, zijn hieronder weergegeven.

  • cat5e kabel: haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en de doorvoersnelheid is 100 mhz.
  • cat6 kabel: haalt snelheden tot 1000 Mbit/s, maar heeft een doorvoersnelheid van 250 mhz. Hierdoor kan de kabel dus meer data verwerken dan een cat5e kabel.
  • cat6a kabel: haalt snelheden tot 10 000 Mbit/s.
  • cat7 kabel: deze kabel is meestal niet bruikbaar, aangezien deze enkel werkt met specifieke connectors. De snelheid en kwaliteit van een cat6a kabel is ongeveer hetzelfde.

Coax-kabel

De coax-kabel dient voor de verdeling van het televisiesignaal. Gegevens van het internet, de televisie, de radio en de digitale tv kun je via een coax-kabel versturen. Voor aansluitingen binnen in huis gebruik je doorgaans het kabeltype Tri 6 (het vroegere PVC6: poly-vinyl chloride). Voor toepassingen buitenshuis (in de grond) zijn er PE-kabels.

Een coax-kabel is als volgt samengesteld:

  • in het midden zit een centrale geleider
  • daarrond zit isolatie en nog eens een geleidend materiaal 
  • daarrond bevindt zich dan de kabelhuls.

CTMB(N)-kabel

Een CTMB(N)-kabel is een meerdradige kabel, met een soepel omhulsel van rubber. De CTMB(N)-kabel is vochtbestendig en ideaal om verlengsnoeren mee te maken. Deze kabel wordt vaak gebruikt voor kookplaten, sauna’s, ….

EXVB en EVAVB-kabels

EXVB en EVAVB-kabels zijn kabels met een versterkte buitenmantel. Ze zijn geschikt voor een ondergrondse installatie en worden daardoor dus ook vaak grondkabels genoemd. Deze kabels zijn dan ook geschikt voor het plaatsen en aansluiten van tuinverlichting. De EXVB-kabel mag buiten gebruikt worden.

Het verschil tussen beide zit in de materialen van de buitenmantel. De EXVB-kabel dient om het huis ondergronds aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Deze kabel is van vinyl met een isolatie van polyethyleen waardoor de EXVB-kabel een verbeterde versie van de EVVB-kabel is.

UTP-kabel

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair-cable. Hierin zitten acht draden die per twee getwist zijn. In tegenstelling tot andere Twisted Pair kabels, heeft de UTP kabel geen elektromagnetische afscherming voor interferentie. Een UTP-kabel gebruik je voor telefonie en datanetwerken en wordt binnenshuis dan ook aangelegd voor de internetverbinding.

FTP-kabel

FTP staat voor Foiled Twisted Pair. De FTP-kabel is in wezen dezelfde als de UTP-kabel, maar bij de FTP-kabel zit er een folie rondom de geleiders in de kabel, waardoor er minder storingen optreden door invloeden van omliggende kabels. Het nadeel van deze bescherming is dat de kabel hierdoor dikker en minder flexibel is, wat het wegwerken ervan moeilijker maakt. Een FTP-kabel dient voor afgeschermde bekabeling. Ook FTP- kabels worden vooral gebruikt voor datanetwerken en telefonie.

Glasvezelkabels

Een glasvezelkabel is gemaakt van haarfijne vezels van glas, waarlangs licht gestuurd wordt. Door interne reflectie blijft het licht in de kabel. Deze kabel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data snel over grote afstanden te transporteren. Data wordt via laserlicht door de kabel verzonden. Dit is een zeer snelle manier om tekst, video’s, muziek, tv-uitzendingen, te verzenden. Dit leidt tot een zeer hoge internetsnelheid.

Er bestaan twee soorten glasvezelkabels voor datacommunicatie:

  • Singlemode glasvezel is een enkelgolvige lichtgeleider, geschikt voor heel snelle en hoge overdracht van data over grote afstanden.
  • Multimode glasvezel is een meergolvige lichtgeleider, geschikt voor gemiddelde tot snelle overdracht van data over redelijke afstanden.

LVS-kabel

Met een LVS-kabel kun je luidsprekers aansluiten, vandaar dat het ook vaak een luidsprekerkabel genoemd wordt. De LVS-kabel kan een dubbeldradige kabel zijn, met één koperdraad beschermd door een rode buis en de andere koperdraad in een zwart omhulsel. De LVS-kabel bestaat ook in een dubbele koperdraad omhuld met doorschijnend plastic.

SVV-kabel

Een SVV kabel wordt ook een signaalkabel genoemd en is geschikt voor het overbrengen van stuursignalen, bijvoorbeeld domotica, een parlofoon, …. SVV-kabels gebruik je ook voor het aansturen van teleruptoren op laagspanning. Wordt deze kabel in een wand of beton gebruikt, is het aangeraden een preflex bescherming te voorzien.

VOB-kabel

De VOB-kabel is een enkele, losse elektriciteitskabel voor het aansluiten van schakelaars, stopcontacten, toestellen en verlichting. Een VOB-kabel moet je altijd in een preflex of kabelplint leggen, als je de VOB-kabel in de muur of in openlucht wilt gebruiken.

VVT-kabel

Een VVT-kabel is een telefoonkabel.

XVB-kabel

Een XVB-kabel is een vaste meerdradige kabel, geschikt voor het aansluiten van schakelaars, zekeringskasten, stopcontacten, toestellen en verlichting. Een XVB-kabel is de ideale kabel voor je meterkast en vervangt ook de oude OVB-kabel. Een XVB-kabel is niet geschikt voor ondergrondse bekabeling. Een XVB-kabel is enkel geschikt voor binnen. Voor buiten gebruik je best een XMVK of YMVK-kabel, dit zijn grondkabels.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in