Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Schakelaars

Een schakelaar doet het licht branden of zet spanning op een stopcontact. Er zijn verschillende soorten lichtschakelaars.

Bedieningspunten

 • Enkele schakelaar

  Dit type lichtschakelaar heeft één bedieningsknop en laat toe één enkel lichtpunt of -kring of andere verbruiker te bedienen.
 • Dubbele schakelaar

  Deze schakelaar heeft twee bedieningsknoppen, wat het mogelijk maakt twee elektrische verbruikers aan te sturen
 • Meervoudige schakelaar

  Dit type schakelaar heeft meerdere bedieningsknoppen, tot 6 of zelfs 8 in één element. Je ziet ze vaak bij domotica-installaties. Het gaat dan om drukknoppen.

Functies

 • Controleschakelaar

  Een lampje op de schakelaar geeft aan of de verlichting in een kamer al dan niet brandt. Dergelijke schakelaar is handig bij afgesloten ruimtes zoals het toilet, de berging of zolder. Zo heb je van buitenaf controle over de verlichting.
 • Tijdschakelaars

  Met een digitale schakelaar zet je verlichting, verwarmingventilatie aan of uit na een bepaalde tijd. Zo'n tijdschakelaar is zinvol voor de sturing van tuinverlichting of een ventilatiesysteem op badkamer of toilet.
 • Rolluikschakelaars

  Zijn bedoeld voor het openen en sluiten van de rolluiken. Sommige rolluikschakelaars kun je programmeren om de rolluiken op een bepaald tijdstip automatisch te openen.

Afdekplaten

De meeste afdekplaten zijn gefabriceerd uit kunststof, maar er zijn ook afdekplaten verkrijgbaar in glas en metaal.
Afhankelijk van het merk kun je ook heel veel kleuren verkrijgen en kunnen dezelfde afdekplaten voor bijvoorbeeld het centraal stofzuigersysteem gebruikt worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in