Elektrotechnieken

KNX scoort zeer hoog als meest populaire domoticasysteem

Auteur: KNX België

De vakman die zich in de westerse wereld met slimme gebouwautomatisering bezighoudt, kiest massaal voor KNX als meest gewenste domoticasysteem. Dat blijkt uit een breed, internationaal onderzoek dat eind 2021 plaatsvond. Bovendien blijkt dat wereldwijd de meeste domoticasystemen al op de KNX-standaard zijn gebaseerd. Het onderzoek vond in september 2021 plaats onder meer dan 8000 professionals die actief zijn in de markt van slimme woningautomatisering.

Het onderzoek bekeek de technologie voor slimme woningen van alle kanten, waaronder ook tal van fabrikantspecifieke besturingsprotocollen en dus ook open protocollen zoals KNX. Daarnaast kwamen zowel de meest voorkomende bedrade als draadloze systemen aan de orde in de ondervraging. Zelfs bij zoveel keuze blijkt dat KNX duidelijk de marktleider is wat bekendheid en aantal installaties betreft.

Meest geautomatiseerd
Het onderzoek toont ook aan dat verlichting het vaakst wordt geautomatiseerd, gevolgd door temperatuurregeling en jaloeziesturing. Energiemanagement wint aan populariteit, net als slimme beveiliging. Opvallend is dat home entertainment lager scoort dan wat men misschien zou verwachten. Andere domeinen met minder prioriteit zijn bijvoorbeeld slimme oplossingen voor rook- en CO-detectie en slimme witgoedapparaten.

Marktgroei
De meeste deelnemers aan het onderzoek (59 %) verklaarden ook dat de belangstelling voor slimme woningen de afgelopen vijf jaar in hun regio is toegenomen. Bij een derde van de ondervraagden is die toename zelfs meer dan verdubbeld. Volgens de meesten was de groeiende belangstelling vooral toe te schrijven aan het feit dat mensen de mogelijkheden van de technologie voor slimme woningen steeds beter kennen. Ook energiemanagement is een heel belangrijk thema aan het worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in