Nadenken over bouwen
Verwarming
Ventileren
Koeling
Elektrotechnieken
Afwerking
Domotica
Energie
Reportage

Met KNX creëert u een veilige leefomgeving

Auteur: KNX België

Comfort en energiebesparing zijn vaak de eerste voordelen waaraan men denkt bij de keuze voor woningautomatisering. Maar minstens zo belangrijk en wenselijk is het vergroten van uw veiligheid en dat van uw gezin. Als u de woning met een KNX-gestuurde domotica-installatie uitrust, kunt u veel verschillende functies toepassen om uw veiligheid te vergroten.

Een vaak gebruikte en veel gewenste functie is de ‘alarm-button’. Bijvoorbeeld in uw slaapkamer installeert de systeem integrator een knop waarmee u in één keer alle lichten in huis kunt aandoen. Dat is prettig, als u ’s nachts onraad hoort. Hiermee schrikt u eventuele indringers af. Ook kunnen brandmelders ervoor zorgen dat bij een brandmelding alle rolluiken zich automatisch openen, zodat het ontvluchten van uw huis veel eenvoudiger wordt.

Beveiliging tegen inbraak

Een andere, zeer interessante functie in slimme huizen is de mogelijkheid om automatisch uw alarm te activeren zodra de laatste persoon het huis verlaat en de deur op slot doet. Zodra u niet thuis bent, detecteren bewegingssensoren elke verdachte beweging aan uw deur. U kunt daarvan een melding krijgen, en als er daadwerkelijk een inbraak is, wordt er aan u en/of de lokale politie een alarmmelding gestuurd. Maar u kunt met een KNX-systeem ook simulaties creëren. Door met bijvoorbeeld verlichting en muziek bepaalde routines in te stellen, wekt u de indruk dat u thuis bent, wanneer u dat eigenlijk niet bent. Ook dit is een slimme manier om indringers buiten te houden.

Deurcommunicatie en toegangsbeveiliging

Nog een manier om u veiligheid te vergroten is de integratie van een deurintercom op uw KNX-systeem. Zo kunt u thuis, maar eventueel ook via een app op afstand, zien wie er aan uw deur staat, voordat u opendoet. Wanneer de deurbel gaat, ziet u het beeld van uw bezoeker en kunt u met hem of haar praten. Wanneer u niet thuis bent kunt u hem of haar zien en spreken via de smartphone of tablet. Ook is het mogelijk om uw deur uit te rusten met een vinger-reader of toegangscode. Dit zorgt niet alleen dat u gezinsleden of andere mensen eenvoudig toegang hebben tot uw huis. Gekoppeld aan de automatisering ziet u ook altijd wie en wanneer iemand uw huis betreedt.

Zorg ook voor cyber security

Het op afstand kunnen bedienen van uw woningautomatisering, of het uitsturen van berichten naar uw mobiele telefoon, zorgt voor veel gemak. Maar het betekent ook dat uw systeem via het internet benaderbaar is. Als dit niet op een juiste manier is geregeld, dan kunnen ook ‘kwaadwillenden’ uw systeem benaderen en misschien wel misbruiken. KNX is vrijwel zeker het meest veilige woningautomatiseringssysteem dat in de markt verkrijgbaar is. Dat wil zeggen: als uw installateur of systeem integrator de juiste componenten en instellingen gebruikt. Vraag uw installateur of KNX-specialist om daar expliciet voor te zorgen. Zo kunt u rustig slapen in een veilige woonomgeving.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in