Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinverlichting

Techniek tuinverlichting

De aanleg van een elektriciteitsnet in de tuin moet veiligheid voorop staan. De gewone bekabeling en armaturen die binnenshuis worden gebruikt, volstaan niet voor buiten. Een onvoldoende beschermde installatie houdt risico’s en ongemakken in voor de volledige elektrische installatie (kortsluiting, spanningsuitval,…)

IP-waarde

De graadmeter om te bepalen of een armatuur, stopcontact,… geschikt is voor buitengebruik is de IP-waarde. Deze waarde staat doorgaans op het armatuur of in de gebruikshandleiding vermeld.

Het eerste cijfer van deze waarde wijst op de mechanische sterkte van de armatuur. Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid aan. Voor de tuin heb je een minimale IP-waarde van 54 nodig. Voor de onderwaterverlichting van een zwembad of vijver is minimaal IP 65 vereist.

Bekabeling

  • Elektriciteitskabel voor buiten moet van het type EXVB zijn
  • Voor verlichting bestaat een diameter van 1,5 mm². Voor stopcontacten is dit 2,5 mm². Let er ook op dat de stopcontacten waterdicht zijn (IP-waarde)
  • De kabel moet minstens 60 cm ingegraven worden
  • Het is aan te raden om de kabel af te dekken met kabelpannen of in een buis te stoppen. Wanneer er later in de buurt van de kabel wordt gegraven, vermijd je zo dat de kabel per ongeluk wordt geraakt
  • Ondergrondse koppelingen of transformatoren stop je best in een contactdoos. Tegenwoordig worden deze contactdozen na het maken van de koppeling of plaatsen van de transformator opgevuld met een hars. Na uitharding kan er absoluut geen druppel water meer in de contactdoos dringen. Veiliger kan niet
  • De bekabeling van 12-Volt-systemen hoeft niet ingegraven te worden. Deze mag bovengronds tussen de planten worden geleid.

Verlichting

  • Kijk eerst naar de beschermingswaarde (IP) van het materiaal voordat je naar de prijs en het design kijkt. Armaturen voor buiten moeten een minimale IP-waarde van 54 hebben
  • Voorzie ook een aparte hoofdzekering (een differentieelschakelaar van 30mA) voor de tuinverlichting.
Wanneer je de verlichting en bekabeling vakkundig laat plaatsen, wordt de nodige aandacht aan deze aspecten besteed.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in