Verwarming

Regelmatig onderhoud van je verwarmingstoestel

Auteur: Bosch Climate

Wist je dat een regelmatig onderhoud van je verwarmingsinstallatie de prijs van je energiefactuur verlaagt? Je hebt minder risico op defecten of storingen en bovendien blijft het rendement van je toestel gegarandeerd en verhoogt het de levensduur. Een onderhoud van je verwarmingsketel is trouwens wettelijk verplicht.

Een zuinige en veilige verwarming waarop je steeds kan rekenen, is echt niet moeilijk. Laat je verwarmingsinstallatie dus regelmatig nakijken. Een correct onderhouden installatie is ook beter voor het milieu. In België is het tweejaarlijks onderhoud van je gasketel verplicht. Dat geldt ook voor nieuwe verwarmingstoestellen.

Waarom is een onderhoud verplicht?

Met de wettelijke verplichting voor het onderhoud van een verwarmingstoestel wil de Belgische overheid vooral de persoonsveiligheid garanderen. Een slecht of niet onderhouden gasketel kan namelijk gevaren met zich meebrengen. Het onderhoud is in de eerste plaats bedoeld om mogelijke koolstofmonoxidelekken op te sporen en om na te gaan of de installatie veilig is. Verzekeringsmaatschappijen weigeren vaak om materiële schade en/of lichamelijke letsels te vergoeden als blijkt dat de cv-ketel niet naar behoren werd onderhouden.

Een regelmatig onderhoud biedt ook tal van voordelen.

 • Lagere energiefactuur en langere levensduur
.
  Een regelmatig onderhoud verlaagt de prijs van je energiefactuur. Bovendien blijft het rendement van je toestel gegarandeerd en verhoogt het de levensduur.

 • Minder risico op defecten of storingen.
  Niets is zo vervelend als een defect of storing tijdens de wintermaanden. Door je installatie regelmatig te laten onderhouden, ben je zeker van een optimale werking.

 • Beperkte CO-uitstoot
.
  Een vakkundig onderhoud zorgt voor een veilig toestel. Dit zorgt voor een beperkte CO-uitstoot, wat belangrijk is voor het milieu en voor je gezondheid.

Wat houdt het onderhoud van een gasketel precies in?

In de eerste plaats moet het onderhoud van een gasketel worden uitgevoerd door een professionele technieker die over de nodige certificaten beschikt. Bosch Climate Service heeft technici over het hele land. Al onze technici beschikken over de vereiste ervaring en over alle nodige kwalificaties en certificaten.

Het onderhoud van een gascondensatieketel gebeurt in verschillende stappen:

 • De technieker start met een controle van de conformiteit van het toestel en de opstellingsruimte.
 • Zodra deze controle is uitgevoerd, reinigt de technicus de onderdelen (warmtewisselaar, sifon) van het toestel en vervangt hij de dichtingen van de verbrandingskamer.
 • Vervolgens controleert de technicus het verbrandingsproces en verifieert hij de gasdruk. Ook controleert hij de gas- en waterdichtheid van de installatie en voert hij een analyse van de verbrandingsgassen uit.
 • Tot slot overhandigt hij de particulier een reinigings- en verbrandingsattest.

Indien je een verwarmingstoestel van Bosch of Junkers bezit, kan je ook een beroep doen op Bosch Climate Service. Zij bieden zowel eenmalig onderhoud als onderhoudscontracten aan.

Wat zijn de voordelen van een onderhoudscontract?

Een warm huis en een warme douche zijn onmisbaar. We raden je daarom aan om je installatie regelmatig te laten onderhouden. Met een onderhoudscontract van Bosch Climate Service wordt je verwarmingstoestel vakkundig nagekeken en zorgt Bosch Climate Service dat dit tijdig gebeurt. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat het onderhoud en de verwarmingsaudit altijd binnen de verplichte termijn plaatsvinden.

Een onderhoudscontract biedt je ook tal van voordelen

 • Comfortabele service
.
  Voor klanten met een onderhoudscontract maken wij het nog makkelijker. Zij worden namelijk door ons gecontacteerd wanneer hun toestel aan onderhoud toe is. Vervolgens kunnen ze eenvoudig online een afspraak maken.
 • Korting op wisselstukken.
  
Wanneer je een onderhoudscontract afsluit, krijg je korting op wisselstukken bij herstellingen en onderhoud.

Via de website van Bosch ontdek je zelf welk type onderhoudscontract het beste bij jou past.
Hun techniekers geven je graag advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in