Verwarming

Energieverlies in je verwarmingsinstallatie beperken? De juiste waterkwaliteit is van cruciaal belang

Waterbehandeling raakt in België meer en meer ingeburgerd. Maar nog veel te vaak wordt het enkel geassocieerd met sanitair water. Terwijl ook de kwaliteit van het water dat door je cv- installatie, je vloerverwarmingsleidingen of je zonnecollectoren loopt, goed moet zijn, om problemen met je installatie en een (nog) hogere energierekening te vermijden. Vraag daarom bij een volgend onderhoud aan je verwarmingsspecialist om zeker de kwaliteit van je verwarmingswater te controleren.

Verwarmingswater circuleert door de leidingen, de radiatoren en de cv-ketel. Wanneer dat water verontreinigd, te hard, te alkalisch of te zout is, en in het verwarmingscircuit verwarmd wordt, gaan de vuildeeltjes en mineralen neerslaan als afzettingen, die het dikst worden op de warmste plekken. Een laagje van 1 mm afzetting op een warmteafgifteoppervlak vermindert de warmteafgifte met ongeveer 10%, waardoor de efficiëntie van je verwarming dus vermindert met 10%. Er zal bijgevolg 10% méér energie nodig zijn om je huis even warm te houden. Bovendien kunnen die afzettingen storingen of hoge onderhoudskosten met zich meebrengen.

Om kalkafzetting te voorkomen, laat je je verwarmingsinstallatie best opvullen met onthard of gedemineraliseerd water. Bij onthard water zijn calcium en magnesium uit het water gehaald, waardoor er zich geen kalkaanslag kan vormen. Bij gedemineraliseerd water zijn alle mineralen uit het water gehaald, waardoor corrosie vermeden wordt. Je centrale verwarming zal dus optimaal en zuinig werken.

Naast kalkafzetting is corrosie een veelvoorkomend probleem. Corrosie leidt tot de vorming van corrosieslib (zwart magnetiet tot zelfs roodgekleurde roest) en is vrijwel volledig te wijten aan de aanwezigheid van zuurstof in de installatie, een foute mix van metalen, een te hoge pH-waarde (zuurtegraad) of een te hoog zoutgehalte van het verwarmingswater.

De meeste ketelfabrikanten verplichten daarom het conform maken van het vul-, bijvul- en systeemwater aan de richtlijnen van de Duitse VDI-2035. Hierin staan richtwaarden voor hardheid, geleidbaarheid (een indicatie van het zoutgehalte) en pH-waarde in functie van de aangewende metalen en capaciteiten van ketels.

Sinds juli 2021 onderstreept ook het Belgische WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf) het belang van kwaliteitsvol verwarmingswater middels de Technische Voorlichting (TV) 278, die alle fabrikanten en importeurs van verwarmingstoestellen die lid zijn van ATTB (de Associatie voor Thermische Technieken in België) onderschrijven.

Laat je verwarmingswater testen

Aangezien kalkafzetting en corrosie sluipende verschijnselen zijn, raadt het WTCB in zijn nieuwe TV 278 aan om in alle verwarmingsinstallaties de kwaliteit van het water nauwgezet in het oog te houden.

Bij waterbehandelingsspecialist BWT kan je verwarmingsspecialist gratis kits aanvragen om het verwarmingswater te testen. Een te hoge hardheid van het vulwater zal kalkvorming geven, een te hoge pH-waarde (zuurtegraad) en/of een te hoog zoutgehalte in het cv-water zal corrosievorming versnellen.

Cv-waterbehandeling als oplossing

Bij oudere installaties met afzettingen en/of corrosie doet men er best aan om het water af te tappen, de installatie eventueel te reinigen om haar dan opnieuw op te vullen met onthard of gedemineraliseerd water.

Wanneer dit niet kan, raadt waterbehandelingsspecialist BWT een mobiele demineralisator aan zoals de nieuwe AQA Therm MOVE Power om het zoutgehalte (geleidbaarheid) in het cv-water te doen dalen zonder dat de installatie uit werking moet worden gehaald.

Aanvullend kunnen additieven de toestand stabiliseren en de schade niet verder doen toenemen. Hiervoor biedt waterbehandelingsspecialist BWT het SoluTECH-gamma aan. Dit gamma bestaat uit vloeibare producten – voor elke verwarmingsmethode is er een specifiek SoluTECH-product ontwikkeld – die een cv-installateur kan toevoegen aan het verwarmingswater. 500 ml tot 1 liter product volstaan om 100 liter verwarmingswater afdoend te behandelen.

Je cv-specialist kan BWT altijd contacteren voor advies op maat van jouw cv-installatie.

Bron: Marquiz

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Charleston Bar

Zehnder

Zehnder Charleston Bar
Door het hoge vermogen van de Zehnder Charleston Bar wordt ook een grote badkamer aangenaam warm. Grote en kleine handdoeken trouwens ook. Dankzij de variabel monteerbare handdoekhouder zijn zij steeds binnen handbereik en voorverwarmd. Leverbaar in bijna alle kleuren en afwerkingen van de Zehnder kleurenkaart.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in