Energie besparen met een warmtepompboiler
Kun je de opgewekte energie in huis – van bijvoorbeeld de verwarming – ook nog voor iets anders gebruiken? Ja, dat kan! Met het oog op energiezuinig verwarmen trok Freya uit Gent naar een energieadviseur bij Van Marcke en wat bleek: ze kan de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht in haar huis recupereren en daarmee het sanitair water voorverwarmen. Via een warmtepompboiler.
De situatie bij de Gentse familie is als volgt: het gezin bestaat uit 4 personen en woont in een oude stadswoning in het centrum van Gent. Een oude elektrische boiler van 300l zorgt voor sanitair warm water. Die verbruikt jaarlijks gemiddeld 3500kWh. Het gezin heeft een contract met de elektriciteitsmaatschappij en betaalt 0,16 euro* per kWh. Dat lijkt weinig, maar de factuur enkel en alleen voor de verwarming van het sanitair water bedraagt jaarlijks toch al zo’n 560 euro. En hierop willen ze besparen.
*€ 0,16/kWh is een vrij laag tarief, berekend voor het verbruik van dit specifieke gezin, rekening houdend met hun persoonlijk verbruik (enkel nachttarief) en hun woonplaats.
Nieuwe elektrische boiler
Er zijn nu twee opties voor Freya en haar gezin. Een eerste oplossing is om de elektrische boiler te vervangen door een nieuwe elektrische boiler met dezelfde inhoud. Die zal ongeveer hetzelfde aantal kW per uur verbruiken, maar omdat die nieuwe boiler waarschijnlijk beter geïsoleerd zal zijn, kent die minder warmteverlies, waardoor het systeem minder lang nodig heeft om op te starten. Uiteindelijk maakt dat op de jaarlijkse energiekost nauwelijks iets uit, Freya zal 560 euro blijven betalen. De nieuwe boiler die ze zou willen aankopen kost 1 120 euro.
Warmtepompboiler
Een andere mogelijkheid is de warmtepompboiler. Die kost in ons voorbeeld 2 650 euro, dus 1 530 euro meer dan een elektrische boiler. Maar omdat een warmtepompboiler minder verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, sparen Freya en haar familie flink wat uit op het elektriciteitsverbruik voor de aanmaak van warm water. Om precies te zijn: de warmtepompboiler verbruikt 1 166 kWh en ‘kost’ dus 187 euro aan elektriciteit. Hiermee spaart Freya 373 euro per jaar uit. De warmtepompboiler is wel een stuk duurder in aankoop dan een klassieke boiler, maar met de euro’s die ze uitspaart aan elektriciteit heeft ze de warmtepompboiler in iets meer dan 4 jaar terugverdiend.
Warmte recupereren
Freya kiest, op basis van het advies van de energieadviseur bij Van Marcke en de vermoede energiebesparing, voor de warmtepompboiler. “Toegegeven: die kost dubbel zoveel als een elektrische boiler. Maar wat we uitsparen aan energiekosten, maakt die extra investering op middellange termijn ruimschoots goed.” Een warmtepompboiler is zo zuinig omdat die energie – de temperatuur, aanwezig in de lucht – gebruikt om er sanitair warm water mee maken.
Haal de lucht buiten
De warmtepompboiler plaats je best in het onbeschermd (dus niet geïsoleerde) deel van het huis, zodat die de warmte van die plek (garage, berging, …) kan gebruiken om het water op te warmen. Zet je de wamtepompboiler in het verwarmde volume, dan gebruikt het systeem de opgewarmde lucht uit deze zone, maar moet je stoken om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Dat is een beetje te gek. Beter dus de warmtepompboiler buiten het geïsoleerde volume te houden, en als dat niet kan, er voor zorgen dat de warmtepompboiler de lucht van buiten of van de ventilatie kan halen.
Nog meer energiebesparende tips?
- Op zoek naar meer informatie over je huis verwarmen?
Lees meer over de werking van een warmtepompboiler in ons artikel Warmtepompboiler. - Als je meer informatie zoekt over energiezuinige oplossingen voor jouw huis en over tips om nog meer energie te besparen, download dan het gratis Van Marcke-bespaarboekje.