Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Warmtepompboiler

De warmtepompboiler verwarmt het water met energie in de warme lucht van de woning. Die warme lucht kan geleverd worden door de mechanische ventilatie of afvoerlucht van systeem C of kan in eender welke ruimte onttrokken worden.

De energie uit de warme lucht wordt aangevuld met elektrische energie om de gevraagde temperatuur te bereiken. Door deze combinatie kan met 1kWh elektriciteit zo’n 3,2 kWh aan warmte worden opgewekt. Een boiler kan een voorraad van 200 tot 300 liter op temperatuur brengen.

Werking warmtepompboiler

De warmteboiler stuurt de aangezogen warme lucht over een warmtewisselaar (verdamper) waar een koelvloeistof de warmte opneemt en verdampt. Een compressor zuigt vervolgens dit gas aan en perst het samen. Hierdoor lopen de druk en de temperatuur van het gas op. Dit opgewarmde gas wordt vervolgens door een tweede warmtewisselaar (condensor) in het boilervat gestuurd. Hier geeft het gas zijn warmte af aan het tapwater en koelt zelf weer af tot vloeistof (condenseren). Met behulp van een expansieventiel worden de druk en de temperatuur van de koelvloeistof weer verlaagd en begint de cyclus opnieuw.

Sommige warmtepompboilers zijn uitgerust met een tweede warmtewisselaar. Hier kan een tweede energiebron ingeschakeld worden om het water op temperatuur te brengen. Deze bron kan bijvoorbeeld de verwarmingsketel zijn.Investering

Onderhoud

Geen specifiek onderhoud noodzakelijk

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in