Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Gazon

Gras zaaien of grasmatten plaatsen?

Eenmaal de bodem in optimale conditie, is het tijd om het gazon aan te leggen

Daarvoor zijn er twee opties: je kunt het gazon zaaien of je kunt grasmatten plaatsen. De keuze is afhankelijk van het resultaat dat je beoogt en je budget.

Gazon aanleggen door zaaien vs plaatsen van grasmatten

Bij het aanleggen van een gazon door zaaien, ligt de prijs per vierkante meter lager dan bij het plaatsen van grasmatten. Echter, wanneer je gazon zaait, komt er naast het gestrooide zaad ook onkruid uit.

Dit vraagt om een gepaste behandeling indien je geen onkruid in je gazon wilt. Het zal enkele weken duren voordat je het gazon kan gebruiken om te spelen of te ontspannen.

Bovendien is het gemakkelijker een mengeling van graszaad samen te stellen die past bij de specifieke thuissituatie. De kwekers van grasmatten hebben hun eigen samenstelling die te nemen of te laten is. Gazon zaaien gebeurt het best in het voorjaar of het najaar.

 

Leggen van grasmatten vs zaaien

Bij grasmatten plaatsen, vertrek je van een goede, evenwichtige grasmat. Het gazon is na enkele dagen al bruikbaar, wat een voordeel is ten opzichte van gazon zaaien. Echter, de prijs van grasmatten per vierkante meter ligt hoger dan bij gazon zaaien.

Ook in de grasmatten heb je keuze uit verschillende gazontypes. Graszoden kunnen bijna het hele jaar door geplaatst worden, maar het is aanbevolen dit niet te doen bij een temperatuur hoger dan 25°C. Een ander voordeel van grasmatten is dat ze vrij zijn van onkruiden.

Kortom, de keuze tussen gazon zaaien en grasmatten plaatsen hangt af van je wensen, budget en beschikbare tijd voor het aanleggen van een gazon. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus overweeg zorgvuldig welke methode het beste bij jouw situatie past.

Samenvatting zaaien vs grasmatten

Gazon zaaien

 • De prijs per vierkante meter ligt lager dan bij het plaatsen van grasmatten
 • Wanneer je gazon zaait, komt er naast het gestrooide zaad ook onkruid uit. Wanneer je dit niet graag ziet, vraagt dit een gepaste behandeling
 • Het zal enkele weken duren voordat je het gazon kan gebruiken om te spelen,…
 • Het is gemakkelijker een mengeling van graszaad samen te stellen die past bij de specifieke thuissituatie. De kwekers van grasmatten hebben hun eigen samenstelling die te nemen of te laten is
 • Gras zaaien gebeurt het best in het voorjaar of het najaar

Grasmatten plaatsen

 • Bij grasmatten vertrek je van een goede, evenwichtige grasmat
 • Het gazon is na enkele dagen al bruikbaar
 • De prijs van grasmatten per vierkante meter  ligt hoger dan bij gazon zaaien
 • Ook in de grasmatten heb je keuze uit verschillende gazontypes
 • Graszoden kan je bijna het hele jaar door leggen, maar best niet bij een temperatuur hoger dan 25°C
 • Grasmatten zijn vrij van onkruiden

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in