Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Gazon

Welke robotmaaier past het best bij je?

Gedaan met dat zwoegen en zweten, een robotmaaier maait het gras voor jou.

Op veel gazons kom je ze al tegemoet en dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien ze je veel tijd en moeite besparen. Bovendien zijn ze erg energiezuinig en verbruiken ze maximum € 50 per jaar. Met de volgende criteria kan je best rekening houden bij het maken van je keuze.

1. De oppervlakte van je tuin

Bij het kiezen van de beste robotmaaier voor je gazon, is de gazongrootte het eerste waar je op moet letten. Niet elke robotmaaier kan een heel groot gazon aan, het is afhankelijk van de accu, software en de maaibreedte. Er zijn twee soorten robotmaaiers.

De semi-autonome: Deze modellen moet je zelf aansturen, je plaatst ze zelf op het grasveld en drukt op de aan-knop. Als het gras gemaaid is moet je de robot ook zelf terug naar zijn laadstation brengen. Deze robots worden gebruikt voor tuinen tot maximum 400 m².

De autonome: Deze modellen sturen zichzelf aan, alles gebeurt dus automatisch. De robot vertrekt zelf vanuit zijn laadstation, rijdt het gras af, en gaat daarna opnieuw naar zijn laadstation. Sommige robots hebben zelfs sensoren die merken of het regent, ze gaan dan vanzelf schuilen.

2. Hellingen in je tuin

Sommige robots zijn enkel geschikt voor vlakke egale oppervlaktes. Hier dien je dus rekening mee te houden als je hellingen, verborgen hoekjes of smallere doorgangen hebt.

3. Gebruik maken van perimeterdraad

Perimeterdraad zorgt ervoor dat de robot weet waar hij wel en niet moet maaien. Je kan makkelijk een terrein afbakenen en de draad moet slechts éénmaal geïnstalleerd worden. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een zwembad hebt, of andere obstakels waar je de robotmaaier liever weghoudt. Als je een egale tuin hebt met een duidelijke afbakening door bijvoorbeeld een haag, dan maakt de robot vanzelf rechtsomkeer.

4. Veiligheid

Een robotmaaier is voor veel mensen een grote investering. Daarom zijn er nu robotmaaiers op de markt die uitgerust zijn met een diefstalalarm of een pincode. Als je kinderen hebt kan zoiets zeer belangrijk zijn, om ongelukken te vermijden. Je kan er ook op letten of je robotmaaier een handmatige stop-knop heeft.

5. Accu

Je kan best wat informatie opzoeken over de batterijen die in de robotmaaiers zitten. Zo zijn er lithium-ionbatterijen die 1-2 uur meegaan en in 3 uur tijd worden opgeladen. Dit is een goede keuze want let op, er wordt ook gebruikgemaakt van loodbatterijen. Deze zijn misschien wel goedkoper maar doen er maar liefst 20 uur over om je robotmaaier op te laden.

6. De maaibreedte

Het is belangrijk om rekening te houden met de breedte van het mes van de robotmaaier. Hoe groter je tuin is, hoe breder het mes moet zijn.

7. Gebruik maken van de app?

Bij sommige toestellen is het mogelijk om de robotmaaier te koppelen aan een app. Zo kan je via je smartphone overal de robotmaaier bedienen. Een leuk weetje: Het geluidsniveau van een robotmaaier is gemiddeld 40 dB minder dan die van een klassieke grasmaaier. Het geluid bedraagt 60 dB, dit is gelijk aan het geluid van een normaal gesprek. Je buren gaan dus niet klagen als je robot ‘s zondags zijn gang gaat.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in