Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Mozaïektegels op de muur

Mozaïektegeltjes zijn al populair sinds de Griekse en Romeinse tijd. Tegenwoordig kun je mozaïektegeltjes krijgen in keramiek, marmer, glas, kristal, rvs en zelfs natuursteen (of imitaties).

Materiaal

Mozaïektegeltjes zijn los verkrijgbaar maar je kan ze ook in ‘serie’- in groep op een stuk gaas gelijmd – krijgen. Heel apart zijn de mozaïektegeltjes in inox of roestvast staal (zie ook onze informatie over roestvast staal als wandbekleding om meer te weten), voor in je keuken, boven de wasbak of aan het aanrecht.

Werkwijze & toepassing als muurbekleding

Wil je een persoonlijke toets aan je ruimte geven – we nemen nu de badkamer als voorbeeld – dan kun je met losse mozaïekjes een door jezelf uitgekozen patroon (laten) maken. Je kan het gekozen patroon op papier en op ware grote (laten) uittekenen en het patroon met behulp van losse mozaïekjes op je muur laten plaatsen. Maar sommige fabrikanten maken op basis van jouw patroon de figuur in mozaïek in hun fabriek. De glasmozaïeken worden dan op het patroon (in karton) gelijmd en gesneden. Waardoor de plaatsing achteraf natuurlijk sneller gaat.

Je vindt heel wat verschillende vormen in mozaïekjes: zo is er glasmozaïek, samengesteld uit korreltjes glas, of glazen keien, steentjes, … Zelfs kristalglas en natuursteen (of imitaties) worden gebruikt voor mozaïektegels, ook in je eetkamer of living.

Voordelen

  • Uiterst decoratief
  • Speels
  • Afhankelijk van het materiaal uiterst geschikt voor vochtige ruimtes

Nadelen

  • Veel voegjes, dus kies een goed product om de voegen af te werken en vuil- en waterafstotend te maken
  • Moeilijker te plaatsen

Ondergrond

Zoals voor elke muurtegel: een stevige, dragende muur als ondergrond. Goed schoongemaakt, droog en effen. Is je muur of pleisterwerk niet vlak genoeg (zelfs lichte golvingen in het pleisterwerk kunnen zichtbaar blijven nadat je de muur betegeld hebt), zet dan gipsvezelplaten voor de te betegelen muur. Deze platen kun je rechtstreeks op de muur lijmen of op een raamwerk plaatsen en uitvullen. De platen moeten ook wel waterpas staan. Op die manier heb je een perfecte basis voor je mozaïektegeltjes, waardoor deze nog mooier uitkomen. Vraag een ervaren tegelzetter om advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in