Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Marokkaanse tegels of zelliges

Typisch voor de Marokkaanse architectuur zijn de betegelde binnenplaatsen van de riads, de Marokkanse paleizen. De mooie versieringen en prachtige kleuren spreken ook Noorderlingen aan. Door goede handelscontacten met Marokko kunnen we de handgevormde tegeltjes ook in onze Belgische huizen plaatsen.

Materiaal

Zelliges betekent tegel in het Marokkaans. Deze zijn handgemaakt van aarde uit de Marokkaanse stad Fez. De tegels worden gekenmerkt door de vele kleurnuances. De tegeltjes kunnen al dan niet bedekt zijn met een laagje email. Het bijzondere aan deze tegeltjes is het productieproces: handmatig vormgegeven, eerste bak, opnieuw handmatig bewerkt, een laagje email, opnieuw bakken.

Werkwijze & toepassing als muurbekleding

Marokkaanse tegeltjes brengen de zuiderse, authentieke sfeer van een riad naar je eigen woning. De prachtige motieven van deze zelliges en hun handgeschapen vorm zorgen voor een apart sfeer die je woning een uniek cachet geeft. Hoewel je zulke tegeltjes misschien eerder in een statig herenhuis of Provençaals landhuis verwacht, kunnen ze ook tot hun recht komen in een strak en hedendaags interieur. Allemaal een kwestie van combineren en smaak.

De te betegelen muur moet proper en vlak zijn. Marokkaanse tegels kunnen zowel met als zonder voeg geplaatst worden. Informeer bij de verkoper van deze tegeltjes naar de juiste manier van plaatsen (lijm, voeg of niet, voor- en nabehandelen met olie?, ...)

Voordelen

  • Decoratief
  • Handgemaakt
  • Uniek, want geen enkele tegel is hetzelfde

Nadelen

  • Jaarlijks behandelen met olie (lijnzaadolie of oxaanolie) om de tegeltjes zo te beschermen tegen vuil en waterafstotend te maken
  • Broos
  • Prijzig, want je kiest voor een handgemaakt product.

Ondergrond

Zoals voor elke muurtegel: een stevige, dragende muur als ondergrond. Goed schoongemaakt, droog en effen. Voor het plaatsen van zelliges gebruik je best witte mortel. Vraag een ervaren tegelzetter om advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in