Aanbevolen partners

aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Lean and Green Award voor gipsproducent Gyproc

Omdat gipsplatenproducent Gyproc duurzame maatregelen neemt om de totale CO2-uitstoot van zijn transporten – geschat op 4 700 ton per jaar – blijvend naar beneden te halen, heeft het bedrijf de ‘Lean and Green’ award ontvangen. Die Lean and Green Award is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Logistiek, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel.

Op 23 mei 2013 ontving Gyproc België de ‘Lean and Green Award’ uit handen van Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.
De ‘Lean and Green Award’ bekroont bedrijven die in hun logistieke activiteiten de energie-efficiëntie willen verbeteren om zo in de komende vijf jaar hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren.
Het Vlaams Instituut voor de Logistiek zorgde, in samenwerking met de VUB, voor de begeleiding van het ‘Lean and Green’-traject. De uitreiking van de award vond plaats in de gebouwen van het Havenbedrijf Gent.
 

Tonnen transport

Gipsplatenproducent Gyproc is is verantwoordelijk voor het jaarlijks transport van zo’n 800 000 ton materiaal. Het gaat hierbij om de aanvoer van grondstoffen (gips, karton,…), de afvoer van afgewerkte producten (platen, pleisters,…) en transporten tussen de verschillende Gyproc-vestigingen.
De totale CO2-uitstoot die met deze transporten gepaard gaat wordt ingeschat op zo’n 4 700 ton per jaar, wat ongeveer 10% uitmaakt van de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten.

Reductie CO2

In de afgelopen jaren nam Gyproc verschillende maatregelen om de logistiek te optimaliseren. Hierbij had het bedrijf vooral aandacht voor het maximaliseren van de beladingsgraad van vrachtwagens, het onderhoud en de vernieuwing van het wagenpark van onze logistieke dienstverleners en de introductie van nieuwe transportmodi. Het resultaat van al die inspanningen is een niet onbelangrijke reductie van de CO2-uitstoot en van de bijhorende transportkosten.
 

Permanente aandacht

Maar Gyproc laat het daar niet bij en wil permanent aandacht schenken aan een duurzame vermindering van de CO2-uitstoot. Via een aantal bijkomende maatregelen zal de uitstoot de komende 5 jaar met nog eens 20% verminderen. Speerpunten hierbij zijn de verduurzaming van het aankoopbeleid van grondstoffen, het opdrijven van het gebruik van gerecycleerd gips en het uitbreiden van het aandeel intermodaal transport. Dit is de combinatie van wegvervoer, zeevervoer en goederentransport via het spoor.


Meer info: Gyproc

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in