Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Laminaat

Laminaat als wandbekleding, zegt u? Ja! En niet alleen de laminaat die we kennen als vloerplanken. Laminaat tref je in verschillende vormen aan. Dankzij nieuwe productietechnieken en digitale drukprocedés kun je laminaat bedrukken met eender welke foto's, motieven, patronen en kleuren. En dat schept ongekende mogelijkheden voor de aankleding van de wanden van je interieur.

Materiaal

Eigenlijk is laminaat een samengesteld kunststof materiaal, meestal gemaakt uit vezelplaten en afgewerkt met een kunststof top- en onderlaag (vaak melamine). Die kunststof toplaag kan bedrukt worden dankzij digitale druktechnieken. Er bestaan verschillende types laminaatplanken (afhankelijk van de samenstelling van de plank) en er zijn ook verschillen in kwaliteit van de toplaag.

Werkwijze en toepassing als muurbekleding

Als het gaat om laminaat vloerplanken die je tegen de muur wilt bevestigen – als lambrisering - moet je met dezelfde dingen rekening houden als bij de plaatsing van een vloer: zorgen voor een goede lijm, een effen ondergrond, eventueel een raamwerk (niet noodzakelijk) en bevestigingsklemmen. Hou ook rekening met de werking van laminaat (als er hout in verwerkt is). De meeste houtmotieven en houtkleuren zijn in laminaat te krijgen.

Kies je voor een laminaatwand met een persoonlijke afbeelding of apart design, dan is de keuze eindeloos. Zo kun je je favoriete afbeelding (vakantiefoto, landschap, portret, kunstwerk, …) laten drukken op kamerhoge of kamerbrede panelen, als muurdecoratie in de woonkamer of slaapkamer.

Je kan het laminaat met de door jouw gekozen bedrukking ook gebruiken als alternatief voor behangpapier of muurtegels en zo een heel volume bekleden. Laminaat bestaat ook in de vorm van muurtegels. Je kan het plaatmateriaal of de laminaattegels op de muur bevestigen met een speciale verlijmingstechniek, zodat naden of voegen onzichtbaar blijven. Interieurontwerpers gebruiken het materiaal zelfs om meubels mee te bekleden. Het laminaat kan ook verschillende reliëf- of andere afwerkingsvormen krijgen: ribbeltjes, hoogglans, mat, houtnerven… Het materiaal kan zo geproduceerd worden dat het lichtdoorlatend is, zodat je met verlichting achter de laminaatplaten kunt werken. Eén bepaalde fabrikant maakt zelfs laminaat met barnsteen in. Met de juiste verlichting achter de laminaatplaat, bekom je zo een prachtig effect.

Kwaliteiten

  • Stevig, kan tegen een stootje, lange levensduur
  • Eindeloos veel kleuren en prints mogelijk
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Brandwerend
  • Kras-, vocht- en vlekbestendig
  • Recycleerbaar
  • Bacterievrij en hygiënisch
  • In bepaalde samenstellingen zelfs vervormbaar

Nadelen

  • Krasgevoelig
  • Beschadigingen moeilijk te herstellen

Ondergrond

Best aanbrengen op een effen ondergrond met de juiste lijm of speciale bevestigingsclips, eventueel op een raamwerk als de ondergrond niet vlak genoeg is.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in