Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Kleigebakken tegels of terracotta

Kleigebakken tegels of terracotta zijn tegeltjes gemaakt van gebakken aarde. Je ziet ze vooral als terras- of keukenvloer. Maar ook als materiaal voor wandbekleding kunnen deze tegels goed dienen. Sommige exemplaren zijn prachtig.

Materiaal

Terracotta tegels zijn tegeltjes gemaakt van gebakken aarde. Afhankelijk van de gebruikte aarde of klei variëren kleuren en nuances. Deze tegels zijn niet geglazuurd. De meest klassieke terracotta tegels zijn vierkant, maar tegenwoordig vind je deze plavuizen in verschillende formaten, ook als zeshoek of langwerpig. Ze worden zowel in ons land, België, als in de ons omringende landen geproduceerd.

Ook in Zuid-Europa vind je een grote keuze aan terracotta wandbekleding. Werkwijze & toepassing als muurbekleding Terracotta tegels hebben een meer landelijk en rustiek uiterlijk. Je zult deze tegeltjes dan ook veel vaker terugzien in oude hoeves, keukens van landhuizen en kastelen, in Provençaalse of Spaanse woningen en in pastorijen. Wat niet wegneemt dat deze authentieke tegels, ook gemaakt in ons land, met Belgische klei, ook passen in een strak en modern interieur.

Als ‘lambrisering’ van de muur boven het keukenaanrecht, de wastafel in de badkamer of de lavabo in het toilet kunnen deze tegeltjes een mooi accent aan de ruimte geven. Omdat de tegeltjes graag de aandacht naar zich toetrekken, combineer je ze best met simpele en eenvoudige materialen (voor het sanitair) bijvoorbeeld. Als het allemaal wat landelijker en rustieker mag, is de combinatie met gietijzer, oud porselein en natuurhout ook mooi.

Zoals elke stenen tegel moet je ook bij het plaatsen van terracotta zorgen voor een vlakke en schone, dragende ondergrond, goede lijm en een goed uitgezette waterpas lijn om te kunnen starten. Vraag in de vakhandel om raad, ook over hoe groot of klein de voeg tussen twee tegels mag zijn.

Voordelen

  • Beschikbaar in heel wat kleuren
  • Natuurproduct
  • Rustgevend
  • Groot ademend vermogen
  • Geen giftige stoffen

Nadelen

  • Poreus en daarom niet waterdicht en niet zo vlekbestendig (eventueel wel te behandelen met een olie, jaarlijks te herhalen)

Ondergrond

Zoals voor elke muurtegel: een stevige, dragende muur als ondergrond. Goed schoongemaakt, droog en effen. Vraag een ervaren tegelzetter om advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in