Het onderhoud van de badkamer
Je badkamer spik en span houden? Dat kan met deze tips.
Kranen
In recente badkamers zijn kranen, douchekoppen en toebehoren echte blikvangers geworden. Dat je dit kraanwerk dan ook wilt laten blinken, spreekt voor zich. Maar in contact met water is dat niet vanzelfsprekend.
Lindsey Pinnock van Grohe adviseert voor de schoonmaak van kranen het volgende:
- Gebruik een zachte doek en een gewoon zeepsopje om kranen schoon te maken. Elk zacht en vloeibaar reinigingsmiddel is geschikt
- Schurende, bijtende of agressieve reinigingsmiddelen vermijden. Zij tasten het oppervlak van de kraan aan, waardoor er een matte schijn ontstaat
- Ook gechromeerde of gekleurde oppervlakken kun je probleemloos reinigen met zeepsop of met een zacht vloeibaar reinigingsmiddel op basis van citroenzuur, zoals GrohClean
Lees ook: Tips om kranen te kopen en onderhouden
Kalkvlekken
Kalkvlekken zijn alom tegenwoordig in de gemiddelde badkamer. Volgens Tante Kaat gebruik je best azijn in combinatie met warm (heet) water om deze vlekken te verwijderen. Als je daarna autowas op het schoongemaakte oppervlak gebruikt, kan het water zich niet meer hechten en vermijd je nog meer kalkvlekken in de toekomst. Marc Bogaert van Hansgrohe legt uit welke producten je beter wel of niet gebruikt.
- Antikalkproducten vermijd je beter. “Te agressief. Ook schoonmaakproducten in sprayvorm zou ik niet gebruiken. Die sprays kunnen het binnenwerk van de kraan aantasten" (lees ook: Onderdelen van de kraan en hun functie)
- Citroenzuurhoudende producten zijn milder dan agressieve antikalkproducten en dus meer aan te raden
- Azijn of schoonmaakazijn: “Hoewel azijn al sinds onze grootmoeders een dankbaar huishoudproduct is, raad ik het gebruik er van af. Als azijn te lang op een materiaal kan inwerken, tast het dat materiaal ook aan.” Gebruik je het ondanks dit advies toch, spoel dan overvloedig na met schoon water
Kalkaanslag vermijden
Kalkaanslag in de badkamer vermijden is simpel, volgens Marc Bogaert. “Het kraanwerk meteen na gebruik afdrogen met een zachte, droge handdoek. Zo voorkom je kalkaanslag en moet je ook geen dure onderhoudsproducten kopen. Vergeet je meteen af te drogen en heb je toch vlekken, dan poets je die weg met een zacht schoonmaakproduct, dat je overvloedig naspoelt."
Kalkaanslag voorkomen lukt ook door het schoongemaakte oppervlak in te wrijven met spoelglans voor de vaatwasser. Andere Tante Kaat-middeltjes: Tandpasta en bruistabletten tegen hardnekkige kalkvlekken.
Lees ook: Geen kalk op de kraan met deze onderhoudstips
Ontkalken
Toch blijvend last van kalkaanslag in bijvoorbeeld de douchekop? “Overweeg om te investeren in een waterverzachter, dat komt het hele huishouden ten goede,” adviseert Marc Bogaert. “Kan dat niet, laat de verkalkte onderdelen gedurende een kwartiertje weken in een badje met een ontkalkingsproduct. Overvloedig naspoelen met schoon water, afdrogen en je douchekop kan er weer tegen.”
Lees ook:
De tegels in de badkamer
Al meteen na de plaatsing van de badkamertegels moet je aan het onderhoud denken. Lise Gobe van Inter-Ceram raadt aan in drie stappen te werken.
- Eerst de cementsluier op de tegels verwijderen, als de voegen droog zijn (2 tot 3 weken na het voegen). Met een aangepast product zoals een cementsluierverwijderaar, opgelost in lauw water. Grondig naspoelen met schoon water en drogen
- Dan het overige vuil wegpoetsen met een krachtige tegelreiniger. Zeker de vloer goed onderhanden nemen, want tijdens de werken is er heel wat vuil op je vloer beland. De eerste keer breng je het product puur aan op de vloer en schuur je met een schuurspons of schuurborstel. Grondig naspoelen met warm water
- Wekelijks onderhoud van een tegelvloer of tegelwand met een ontvetter. “Zo vermijd je dat het schoonmaakproduct zich ophoopt in plaats van vlekken verwijdert”
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Een spiegel in de badkamer is onmisbaar. Een glanzende spiegel zonder strepen erg wenselijk.
Enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes:
- Spiegel of glazen wand schoonmaken met afwasmiddel en drogen met (oud) krantenpapier
- Oppervlak inwrijven met een door midden gesneden aardappel en drogen met krantenpapier of keukenrol
- Een mengsel van water, fijngesneden aardappel en een halve citroen. Daarna afspoelen met schoon water en droog wrijven met een krant of keukenrol
- Een scheutje ammoniak in het poetswater helpt ook tegen vetvlekken op glas en spiegels
- Om aangeslagen spiegels en glazen wanden te vermijden kun je ze na het reinigen ‘inzepen’ met autowas, shampoo, zilverpoets of scheerschuim. Het overtollige product verwijderen met keukenpapier of een oude krant en de spiegel goed oppoetsen
Een schoon toilet
Het toilet reinigen kan met een allesreiniger en een goede toiletborstel. Hardnekkige vlekken laat je best een nachtje weken. Er bestaan speciale bruistabletten om het toilet te reinigen. Gebruik ze enkel als het toilet moeilijk met de wc-borstel schoon te krijgen is. Een goed alternatief is een mengsel van azijnzuur en heet water, dat je een aantal uur in de pot laat weken. Daarna het toilet gewoon schoonmaken.
Lees ook: Toiletverfrisser houdt van ouderwetse toiletten
Voor wekelijks onderhoud zijn producten als wc-bruistabletten of javel te agressief. Gebruik voor een regelmatig onderhoud liever een allesreiniger om kalkaanslag en urinesteen te verwijderen, met behulp van de wc-borstel. Ontstoppen van de afvoer of het toilet doe je best met een ontstopper met zuignap of ‘plopper’. Chemische ontstoppingsmiddeltjes kunnen de afvoerleidingen namelijk aantasten, met lekken tot gevolg.
Lees ook:
De douche gekuist
Baden en douches onderhoud je gewoon met een zacht reinigingsproduct, ontkalken kan met verdunde schoonmaakazijn. “Maar als je na elk gebruik de oppervlakte meteen droogt, krijgt kalkaanslag geen kans,” zegt Dirk Mertens van Egeda, verdeler van Kaldewei en Kermi.
En kies voor bad en douchebak een onderhoudsvriendelijk materiaal, zoals geëmailleerd plaatstaal (trekt geen stof aan omdat het zich niet elektrostatisch oplaadt) of materialen afgewerkt met een water- en vuilafstotend laagje.
Rails en wieltjes van de schuifdeuren moet je jaarlijks invetten, bijvoorbeeld met vaseline.
Schimmels en vocht
Een zwarte aanslag in de hoeken van je badkamer? Op de voegen tussen tegels en bad? Dan heb je last van schimmel door vocht.
Remedie? Goed en constant verluchten! Een goede ventilatie gaat schimmels en opeenhoping van vocht tegen. Het raam of de badkamerdeur open laten is een goed idee. Of de badkamer voorzien van een goede ventilatie. “Als je nog moet tegelen in je badkamer of douche, gebruik dan in de eerste plaats een kleurvast voegproduct dat ook water- en vuilafstotend is,” zegt Lise Gobe van Inter-Ceram. “Een goede waterdichting achter de tegels voorkomt vochtophoping en zo vermijd je ook verkleuringen van de voegen.”
Lees ook: Ventilatiespecialist: Schimmeltje hier, schimmeltje daar
Siliconenvoegen droog je altijd af nadat je gebaad of gedoucht hebt. “Een siliconenreiniger kun je gebruiken om de voegen grondig te reinigen en ze te ‘renoveren’. Dit product kun je ook gebruiken om recente siliconenresten te verwijderen,” zegt Jeroen Levens van Soudal. Ook hij wijst op een goede verluchting van de badkamer en douche, om schimmels te vermijden.
- Gebruik een goede sanitaire silicone met schimmelwerende functie om een nieuwe badkamer af te werken. Die gaat de vorming van zwarte vlekken/schimmel in de voeg tegen
- Toch schimmels? Met een siliconenreiniger de voegen reinigen
- Gelige voegen? Die krijgen te weinig licht. Meer licht helpt geel wordende voegen voorkomen. Geel uitgeslagen voegen kun je niet meer wit krijgen tenzij je opnieuw voegt
Badkamermeubels
Badkamermeubelen zoals kasten, rekjes, … maak je schoon met een zachte doek en een mild poetsproduct. Onbehandeld of geolied hout onderhoud je met een droge stofdoek of een goed uitgewrongen zeemvel. Vermijd hier het gebruik van te veel water en te agressieve poetsproducten, je zou de toplaag van het meubilair kunnen beschadigen. Als massief hout regelmatig in contact komt met water, zal je het een paar keer per jaar opnieuw moeten behandelen met bijvoorbeeld een olie of beits. Vraag bij de leverancier altijd naar de onderhoudsvoorschriften.
Auteur: Gretel Kerkhofs