Aanbevolen partners

aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

De trends in het binnenschrijnwerk

Het interieur is zonder twijfel uiterst gevoelig voor trends. Niet alleen de kleur van het behang en de gordijnen zijn eraan onderhevig. Ook de andere elementen; van de deur over de trap tot het plafond volgen mee in de mode.

Interieurarchitect Ingrid Nelissen – laureaat van de persprijs voor de mooiste stand op Bouwinnovatie – schetst de huidige trends in het interieur in het algemeen en het binnenschrijnwerk in het bijzonder.


Modern en klassiek zijn voorbijgestreefde termen in de interieurinrichting. “Zowel het klassieke als moderne publiek van weleer streven nu naar een licht en open interieur met een strakke vormgeving. We plakken hier de term eigentijds op. Het is eigenlijk een ontmoeting van ‘klassiek’ en ‘modern’,” begint Ingrid Nelissen van het Bilzense Nelissen Interieurarchitectuur. Ingrid Nelissen realiseert samen met haar team zo’n 40 à 50 projecten per jaar, dit van een kleine adviesopdracht tot een totaalinrichting. Wie beter kan ons inlichten over de huidige interieurtrends?

Opmerkelijk volgens Ingrid is de grote verschuiving naar natuurlijke materialen en kleuren. “Er worden opnieuw veel houtsoorten gebruikt. In tegenstelling tot vroeger worden ze niet meer geschilderd of op een andere manier verborgen. Ze worden zoveel mogelijk in hun natuurlijke vorm gebruikt; de tint en textuur worden bewaard. Dit kan bijvoorbeeld door ze te oliën.”

 

Rust creëren

 

Eigentijdse interieurs worden gekenmerkt door licht en openheid in het algemeen en eenheid en harmonie tussen de verschillende ruimtes onderling. De eigen identiteit van de ruimtes wordt hierbij doorbroken om ze in het ruimer geheel te brengen. Belangrijk in de eigentijdse interieurs is tot slot de rust. “De bewoners moeten zich op hun gemak voelen in hun eigen woning. Ze hebben doorgaans al een gejaagd leven met hun tweeën. Thuis moeten ze dat kunnen doorbreken. In de inrichting spelen we daarop in door overtollige dingen weg te laten. Maar ook door symmetrie en evenwicht te brengen. Een laatste vereiste is de functionaliteit in de inrichting. Een ruimte moet niet alleen mooi zijn maar ook bruikbaar. In een badkamer is bijvoorbeeld een linnenmand en een vuilbakje nodig. Die laten we niet weg omdat ze storend zijn. We proberen ze te integreren,” zegt Ingrid Nelissen.

 

Vaarwel standaardmaten

 

In het interieur spelen alle elementen hun rol. Die verschillende elementen van het binnenschrijnwerk zoals de deur, het plafond, de trap en de plinten hebben pakweg de afgelopen 15 jaren ook een hele evolutie doorgemaakt.

Zo is er bij de deuren geen sprake meer van één standaard deurmaat. “De klassieke standaardhoogte van 2,01 meter is intussen aangevuld met de hoogtematen 2,11 en 2,31 meter. Daarnaast is ook regelmatig maatwerk gebruikt om nu extravagantere maten te gebruiken. De klassieke hoogte wordt zelfs minder frequent gebruikt ten voordele van de twee nieuwe maten,” verduidelijkt Ingrid Nelissen. “Hoge deuren bieden een andere dimensie. Ze betrekken de aanpalende ruimte mee in de ruimte waarin je je bevindt. Je krijgt immers een beter zicht. Wanneer er ook een eenheid is in vloer- en plafondbekleding van deze ruimtes, vervagen de grenzen helemaal.”

Nog opvallend binnen het deurensegment is de verminderde aandacht voor het deurbeslag. De grepen en scharnieren worden veelal onzichtbaar verwerkt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de blokdeuren. Hierbij is het beslag niet meer zichtbaar; de deur ligt gelijk met de muur. Dit deurtype werkt soberheid en rust in de hand.

Ingrid Nelissen: “De deurvlakken zelf worden ook zo onopvallend mogelijk gehouden. Ze worden eerder gelakt in plaats van de houtlook te bewaren. Deze look trekt aandacht en creëert op die manier drukte.

 

Doorzichtige barrière

 

Een andere trendsetter is de glazen deur. Met deze deuren kan je ook alle kanten uit. Ze zijn vooral interessant om ruimtes visueel met elkaar te linken en toch enige privacy of rust te hebben. Bijvoorbeeld voor een bureauruimte die aan de woonkamer grenst.”

In het verlengde van de glazen deuren liggen glazen wanden. In grote kantoorgebouwen zie je dergelijke scheidingswanden wel eens vaker, ook in de woning maken ze stilaan hun opwachting. “Ook deze glazen wanden lenen zich heel goed om twee ruimtes van elkaar te scheiden zonder visueel contact te verliezen. Ik denk daarbij weer aan de bureauruimte.

Een schuifdeur biedt in dit geval ook uitkomst. Bovendien heeft ze het voordeel dat je er geen ruimte mee verliest wanneer deze open staat,” dixit Ingrid Nelissen.

 

De plint herbedacht

 

Niet alleen de deuren, ook de plinten krijgen vandaag de dag een heel andere look. De normale plintmaat van 6 à 7 cm hoogte is passé. “De plint is een bescherming van de muur bij het poetsen en geen verlenging van de vloer. De evolutie naar lagere plinten is dus vrij logisch, want iedereen wil de muren strak houden. Je ziet nu dan ook steeds vaker blokplinten van 2x2 cm of hoge gelakte plinten. Deze laatste zijn een knipoog naar de oude herenhuizen van vroeger.

Een nieuwigheid zijn de plinten die worden ingewerkt in het pleisterwerk, dit kan zowel gelijk- als terugliggen ten opzichte van het pleisterwerk zijn.

Op vlak van materiaalgebruik zie je de opkomst van plinten in roestvrij staal. Zeker wanneer de keukenkasten al in roestvrij staal zijn uitgevoerd is dit een dankbaar materiaal om in de rest van de ruimte te gebruiken. En ook natuursteenplinten met een minimale hoogte van 3 à 4 cm beginnen hun intrede te maken,” licht Ingrid Nelissen toe.

 

Trappen

 

Als we verder kijken binnen de groep van het binnenschrijnwerk valt op dat de tijd van de houten plafonds helemaal achter ons ligt. 99 % van de nieuwe plafonds wordt strak uitgepleisterd of in gipskarton afgewerkt. Wie een houten plafond wil updaten kan het een lichte tint geven.

De trappen worden veelal in de lijn van de vloer afgewerkt. Hierbij valt een soberheid in het materiaalgebruik op.

In de lijn van het eigentijds bouwen is inox een vaak en graag gebruikt materiaal voor de trap. Hetzij voor de leuning – of een deel ervan -, hetzij voor de volledige trapstructuur. Wanneer hout gecombineerd wordt met inox, zie je vaak dat het op zo’n manier wordt behandeld dat het natuurlijke aspect van het hout behouden bljft.

Bij de volledig houten trappen zien we ook dat de trap – vooral in de pastorijstijl - meer en meer wordt afgelakt in de kleuren van het buitenschrijnwerk; zachtbeige, lichtbruin of licht pastelgroen. Dit zelfs voor trappen met klassieke gedraaide balustrades.

Bron: Innovatief Plus - september 2005

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in