Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

De revival van hout

We willen met zijn allen meer warmte en gezelligheid in huis, meer charme en authenticiteit en dat allemaal in duurzame materialen die lang meegaan. Niet verwonderlijk dus dat hout de jongste jaren enorm aan populariteit wint zeker als geliefkoosd meubelmateriaal, in vloeren en wanden, zowel voor binnen als buiten.
Kijk maar eens even rond in uw huis. De kans dat er nérgens hout te bespeuren is, is bijzonder klein. De grootste troef van hout is zonder twijfel dat het een natuurlijk product is, hetgeen aan elk interieur meteen extra charme verleent. Almaar vaker duikt hout op bijvoorbeeld als werkblad in de keuken, zodat het dienst doet als één gigantische snijplank. Maar een houten vloer in natte ruimtes als de keuken en de badkamer was toch lange tijd taboe. Nochtans zijn de watervaste behandelingen van hout vandaag legio.
 

Vintage hout

De Scandinavische invloed op de interieurtrends van de laatste jaren heeft een belangrijke boost betekend voor het gebruik van hout in het interieur. Houten vloeren waren al langer populair, maar nu zien we hier en daar opnieuw houten wanden en houten plafonds opduiken. Ook in het meubilair wordt deze trend doorgetrokken. Denk maar aan de gigantische houten tafels die vandaag de interieurmagazines sieren. Niets zo gezellig als gasten ontvangen aan één lange, houten boerentafel, het liefst nog een exemplaar met een ietwat verweerde look, een tafel die al het één en ander heeft meegemaakt. Want ook in heel de vintage-hype speelt hout een belangrijke hoofdrol.
 
Een gevolg van de populariteit van vintage hout is dat heel wat producenten hun nieuwe houtproducten – van vloeren over deuren tot kasten en tafels – nu zelfs een kunstmatige patine meegeven. Splinternieuw hout wordt bewerkt met hamers, met metalen kettingen, met chemische wasbeurten of bijtende zuren om het karaktervolle uiterlijk te evenaren van oud, verweerd hout.
 
De hout-trend in huis laat zich trouwens niet beperken tot meubilair. Want ook serveerkommen, servies, cases voor iPhone of iPad, brillen, horloges en zelfs fietsen krijgen vandaag een hip houten jasje. Allemaal passen ze in de hedendaags zoektocht naar echtheid. In digitale tijden gaan we immers op zoek naar iets tastbaar, iets echts, iets solide. En hout blijkt daarin een dankbaar materiaal. De voorliefde voor natuurlijke, milieuvriendelijke oplossingen in het interieur wordt ook wel eens bestempeld als de Nieuwe Landelijkheid. Een stroming waarin wordt teruggegrepen naar eenvoud, naar materialen zonder te veel technologische achtergrond. Een stijl ook waarin functionaliteit, natuurlijke materialen en een flinke portie gezond verstand domineren.
 

Exterieur

Nog meer gezond verstand komt kijken bij de keuze van hout voor buitentoepassingen. Denk maar aan een terras, een carport, een brievenbus, een tuinpoort of het houten speeltuig van de kinderen. Die zaken staan buiten bloot aan weer en wind. Het is dan ook logisch dat niet alle houtsoorten hiervoor geschikt zijn. Goed overleggen met de vakman dus, en kiezen voor een sterke, slijtvaste houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Hetzelfde geldt voor het hout waarin tuinmeubilair vervaardigd wordt. Een extra factor die bij hout voor buitentoepassingen speelt, is de vergrijzing ervan. Iedereen kent wel de zwartgrijze kleur die teak krijgt na enkele jaren intensief buitengebruik.
 
Het mag duidelijk zijn: met haar warme karakter wint hout in alle mogelijke toepassingen binnen én buiten aan populariteit.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in