Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Betontegels of cementtegels

Beton- of cementtegels bestaan al eeuwen, en worden over heel de wereld gebruikt. Wij kennen vooral Spaanse, Portugese, Italiaanse, Turkse en Marokkaanse betontegeltjes. Maar ook in Mexico vind je heel kleurrijke exemplaren.
Door nieuwe productietechnieken en nieuwe cementsamenstellingen is het aanbod enorm groot. En al zijn deze 'stoeptegels' vooral buiten - voor voetpad, tuinpad of terras - in gebruik, hun aanwezigheid in het interieur wint aan populariteit.

Materiaal

De naam zegt het zelf: deze tegels worden van beton of cement gemaakt. Door het gebruik van verschillende soorten cement variëren de kleurschakeringen. De bovenkant van de tegels kan afgewerkt worden met kleurpigmenten, waardoor je ook heel wat motiefjes kunt krijgen. Sommige tegels zijn afgewerkt met een vuilafstotend laagje of met een reliëf.

Werkwijze & toepassing als muurbekleding

Betontegels worden meestal gelegd met een droge naad, dus geen voeg. De tegelzetter doet er daarom goed aan de randen van de tegel ook te bedekken met lijm.

Zowel in een modern als eerder landelijk interieur staan deze tegels mooi boven en rond een robuuste schouwmantel, een stenen wasbak of als accent midden op de muur.

Uitgewassen betontegels, waarbij de kleine kleurrijke kiezelsteentjes in het beton zichtbaar worden, zorgen voor een heel decoratief en apart effect in je interieur. De Portugese cementtegel – azulejo’s – herken je door hun meestal blauwwitte motieven en andere kleurrijke afbeelding (bloemmotieven, natuurtaferelen). Er bestaan ook Marokkaanse cementtegels, niet te verwarren met de handgemaakte Marokkaanse zelliges. Ook de cementtegels uit Mexico, Italië en Turkije zijn weer erg in trek door hun authentieke karakter en warme, zuiderse kleuren en motieven.

Voordelen

  • Sterk, gaat lang mee
  • Kan tegen een stootje
  • Robuust uiterlijk voor mooie contrasten in je interieur
  • Relatief goedkoop (geldt niet voor de authentieke tegeltjes uit zuiderse landen!)
  • Recycleerbaar (indien niet bewerkt met glazuur of kleurpigment)
  • Handgemaakte tegels zijn artisanaal en worden in kleine ateliers gemaakt door lokale ambachtslui. Door zulke tegeltjes te kopen, steun je de lokale economie.

Nadelen

  • Industrieel gemaakte betontegels zijn minder ecologisch. Om beton te maken, is er cement nodig, dat gewonnen wordt in cementgroeves die het landschap en de onderliggende grond- en waterlagen kunnen aantasten. Die grond- en waterlagen kunnen niet zomaar terug hersteld worden.
  • De prijzen voor authentieke, soms antieke, cementtegeltjes uit landen als Portugal, Italië en Marokko kunnen aardig oplopen.

Ondergrond

Zoals voor elke muurtegel: een stevige, dragende muur als ondergrond. Goed schoongemaakt, droog en effen. Vraag een ervaren tegelzetter om advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in