Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Warm water: opslaan of maken wanneer het nodig is?

Bij de keuze van de warm waterproductie in je woning moet je met tal van factoren rekening houden. Eén ervan is of je het water permanent warm houdt in een boiler – zodat het onmiddellijk beschikbaar is bij een vraag – of dat je het aanmaakt wanneer het nodig is. Onze sanitairspecialist gaat dieper in op de voor- en nadelen van beide systemen.

Eigenlijk is onze vraag: Produceren we ons sanitair warm water direct of indirect? De directe waterproductie gebeurt met de zogenaamde doorstroomsystemen, de indirecte systemen houden het water continu warm in een boiler.

Een doorstroomsysteem schiet in actie van zodra je water vraagt aan een kraan en stopt met produceren wanneer je de kraan sluit.
De technieken voor directe warmwater productie – denk aan een doorstromer, geiser,… - zijn goedkoop in aanschaf en verbruik. Ze verbruiken immers alleen energie wanneer er warm watervraag is.
Een nadeel is dat de temperatuur en het debiet wel eens onstabiel kunnen zijn bij een plotse verandering van de watervraag. Stel je bent aan het douchen en jouw partner vraagt in de keuken ook warm water. Dan zal je enkele seconden uit koudere waterstraal krijgen, omdat de doorstromer zich moet bijsturen. Stopt de warm watervraag in de keuken, dan krijg je om dezelfde reden even een warmere waterstraal onder de douche.
Bovendien kunnen de toestellen voor directe warmwaterproductie ook geen grote vragen aan. Gelijktijdig douchen en een bad laten vollopen is bijvoorbeeld geen optie.
Bij directe warmwaterproductie met ketel maak je gebruik van een combi-ketel, een gecombineerd toestel dat voor verwarming en warmwaterproductie zorgt. De warmwaterproductie gebeurt nog altijd volgens het doorstroomprincipe, maar een combi-ketel is veel krachtiger dan een geiser, waardoor het debiet hoger ligt.
Een doorstroomtoestel plaats je best in de buurt van de ruimte waar je het warm water nodig hebt.

Altijd warm

Boilers zorgen continu voor een grote warm watervoorraad. Dat biedt een groot gebruikscomfort. Dat is nuttig wanneer je bijvoorbeeld met tweeën tegelijkertijd warm water dient te gebruiken. Maar dit comfort heeft zijn prijs. Een boiler is duurder in verbruik en aankoop in vergelijking met de indirecte waterverwarmers.
Bovendien wordt een boiler ook geconfronteerd met warmteverliezen in de leidingen naar de verschillende kranen in de woning. Een ander minpunt is het feit dat de verwarmingsketel in de zomer moet blijven aanstaan om de vraag naar warm water in te vullen. Dat heeft zijn gevolgen in het verbruik. De zuinigste oplossing is een boiler gekoppeld aan een zonneboiler. Zodra er zon is, wordt het water gratis opgewarmd.
Een boiler kan ook alleenstaand zijn (zonder verwarmingsketel) om dit zomerverbruik te vermijden. Maar dit zijn geen van beiden interessante oplossingen, aangezien het om verouderde technologieën gaat. Vaak zijn ze ook duurder in verbruik en bieden ze minder comfort.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in