Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Verwarmen met pelletkachel of niet?

De pelletkachel is dé innovatie op de haardenmarkt van de afgelopen jaren. Heel wat mensen gingen al overstag voor het kacheltype. Maar loont de pellethaard echt de investering? We zetten de voordelen en nadelen op een rij.
De pelletkachel is hip. Ongetwijfeld heb je in de familie of vriendenkring wel iemand die zo’n haard op houtkorrels in huis haalde. En wellicht is die persoon vol lof over zijn nieuwe aanwinst. Begrijpelijk, want een pelletkachel biedt heel wat voordelen.
 

Voordelen pelletkachel

  • Hoog rendement

    Een pelletkachel heeft een rendement van 90% en meer. Dat ligt hoger dan het rendement van een klassieke houthaard. Dat schommelt tussen 70 en 90%.  
  • Autonomie

    Een pelletkachel met een volle voorraad aan houtpellets kan tot 12 uur lang branden op zijn volle vermogen. Vraag je een beperkter vermogen dan loopt die autonomie op. Bij een deellast van 30% kan dit oplopen tot 36 uur.  
  • Hoog gebruiksgemak

    Een pelletkachel vraagt nauwelijks omkijken. Ze zijn uitgerust een automatische ontsteking – geen gepruts dus met aanmaakblokjes of krantenpapier – en hebben een modulerende werking. Afhankelijk van het gekozen model kunt u de temperatuur via een afstandsbediening of kamerthermostaat regelen. Bepaalde modellen laten toe dag- of weekprogramma’s te programmeren of zijn aan te sturen met een sms of app.  
  • Milieuvriendelijk

    Een pelletkachel maakt gebruik van een hernieuwbare en CO2-neutrale brandstof en is daardoor een duurzame vorm van verwarming. Daar bovenop heeft de kachel een optimale verbranding dankzij de ingebouwde computersturing. Amper 0,5 tot 1% van de verbrande pellets blijven als assen achter. Deze assen kunnen dienen als meststof voor de tuin  
  • Gemakkelijke brandstof

    Pellets zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen en hun prijs was de afgelopen jaren stabiel. Ter indicatie de prijs voor 10kWh energie op basis van pellets schommelt rond de 0,55 euro (2kg), voor stookolie is dat ongeveer 0,80 euro (1l). 
    De pellets worden geleverd in zakken die gemakkelijk en compact te stockeren zijn. Bovendien zijn de pellets altijd klaar voor gebruik.
  • Eenvoudige installatie

    Een pelletkachel is een ideale verwarming voor renovatieprojecten. Er is immers geen schoorsteen of klassiek luchttoevoekanaal nodig. Dankzij de concentrische rookgasafvoer en luchttoevoer kun je de pelletkachel gewoon tegen een buitenmuur plaatsen.Zorg er wel voor dat de rookgasafvoer niet dicht bij een raam of ventilatieaanvoer voorzien is.

Nadelen pelletkachel

De lofzang voor de pelletkachel klinkt misschien mooi, maar niet alles spreekt in het voordeel van de haard:
  • Onderhoud

    Het onderhoud dat een pelletkachel vraagt wordt soms onderschat. Wekelijks moet je de verbrandingskamer stofzuigen. Elk kwartaal is het poetswerk nog wat uitgebreider en eenmaal per jaar is er een grotere onderhoudsbeurt nodig.
  • Lawaai

    De ingebouwde ventilator en schroefmotor produceren lawaai tijdens hun werking. Vooral bij het opstarten is het geluid van de ventilator sterker waarneembaar. Bij de recentere, duurdere modellen is dit euvel al sterk verholpen.
  • Elektriciteitsafhankelijk

    De ingebouwde computer heeft een elektrische voeding nodig. Bij een andere houthaard is dit niet het geval.
  • Vlammenbeeld

    Het vlammenbeeld van een pelletkachel is niet vergelijkbaar met dat van een houtkachel. De vlam is kleiner. Sommigen ervaren ze zelfs als nerveus of onnatuurlijk.
  • Investering

    De investering voor een pellethaard is niet gering. De eenvoudige modellen beginnen vanaf 2.000 euro en die prijs kan oplopen tot boven 6.000 euro, ook afhankelijk van de opties die je wenst.

TIP

Gebruik pellets van goede kwaliteit, bij voorkeur van Belgische makelij. Plus is de nieuwste benchmark waarop je de kwaliteit van je pellets kunt beoordelen.
Wat zijn dan slechte pellets? Minder hard geperste pellets, waardoor je meer verbruikt. Ook de samenstelling is niet altijd even stabiel, waardoor de pellets niet volledig verbranden en er risico op verstoppingen optreedt.


Met dank aan Van Marcke

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in