Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Hoe energiezuinig warm water maken?

De productie van sanitair warm water voor de douche of de afwas vraagt in onze moderne woningen de meeste energie van onze verwarmingsinstallatie. Wat doe je dan het best wanneer je energiezuinig wil verwarmen: een directe productie met een doorstroomboiler of een indirecte productie en het warm water opslaan in een boiler totdat je het nodig hebt. Niet eenvoudig, zo blijkt.

Directe warmwaterproductie (doorstroom)

Een doorstroomtoestel bestaat in twee varianten, eentje met of zonder ketel. Een doorstroomtoestel zonder ketel – ook wel geiser genoemd – produceert lokaal warm water voor lokalen tappunten, bijvoorbeeld de keukenkraan of de kraan van de spoeltafel en het bad op de badkamer. Afhankelijk van het vermogen van het toestel ligt de hoeveelheid warm water die het toestel per minuut produceert hoger of lager. Zo’n decentraal doorstroomtoestel is interessant op het vlak van verbruik, aangezien het enkel warm water produceert als je het nodig hebt. Het beperkte debiet is echter een factor waarmee je rekening dient te houden.
 
Kies je voor directe warmwaterproductie via een verwarmingsketel, dan maak je gebruik van een combi-ketel. We noemen de ketel zo omdat hij zowel voor het warm water voor de verwarming als voor het sanitair warm water zorgt. Een combi-ketel is veel krachtiger dan een geiser en kan daardoor een hoger debiet leveren.

Voorraadboiler

De tegenovergestelde oplossing is het continu op temperatuur houden van warm water in een boiler. Ook hier heb je twee opties: Een alleenstaande boiler of een boiler gekoppeld aan de verwarmingsketel. De eerste variant – die werkt op elektriciteit of aardgas – is een verouderde technologie. Ze is minder performant en is alleen daarom al minder interessant. Bovendien zijn dergelijke boilers duurder in verbruik en bieden ze minder comfort.
 
In combinatie met een ketel vormt een boiler wel een interessante oplossing. Een voorraadboiler biedt constant warm water en een hoog debiet (hoeveelheid warm water die de boiler per minuut levert). Wanneer je verschillende tappunten hebt, of wanneer je een speciale douche – zoals een regendouche – gebruikt, is de voorraadboiler een heel comfortabele oplossing.

De zuinigste keuze

De zuinigste oplossing krijg je door een boiler te combineren met thermische zonnepanelen. Zodra de zon schijnt, wordt het water gratis opgewarmd.

Geïnstalleerd vermogen

Nog een belangrijke overweging die indirect ook verband houdt met het verbruik: het nodige vermogen voor de ketel. Wanneer je voor een doorstromer kiest, zal het geïnstalleerd vermogen doorgaans hoger liggen dan strikt nodig is om de woning te verwarmen. Een hoger vermogen dan noodzakelijk betekent ook een hoger verbruik dan nodig. En dat enkel en alleen om het gewenste comfort te bieden in de warmwaterproductie. Je wilt immers warm water onder de douche of wanneer je het bad laat vollopen. In de praktijk leidt dit tot vermogens van 25 tot 30kW, terwijl een maximaal vermogen van 10kW vaak volstaat voor een goed geïsoleerde woning. In de praktijk zal een modulerende ketel zelfs maar tussen de 2 en 10kW gebruiken.
Wie toekomst gericht denkt, houdt ook de mogelijkheid open om thermische zonnepanelen of een pelletkachel met CV aan het warmwatersysteem te koppelen. In de praktijk betekent dat ook kiezen voor een voorraadboiler.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in