Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Condensatieketels: tweemaal energie benutten

Sinds enkele jaren maken condenserende ketels de dienst uit voor de woningverwarming. Deze systemen zetten brandstof om in warmte en recupereren daarnaast ook nog eens restwarmte uit de rookgassen om zo hun rendement te verhogen. Viessmann geeft ons uitleg bij de mogelijkheden van condenserende ketels op stookolie.

Oude verwarmingsketels maken geen gebruik van de warmte in de rookgassen. Die rookgassen ontstaan bij de verbranding. De warmte in deze rookgassen verdwijnt samen met de gassen via de schoorsteen. Dat geldt niet voor condensatieketels op gas of stookolie.
Zij benutten immers de warmte in de rookgassen en maken hierdoor een duidelijk hoger rendement mogelijk. Bovendien loont het de moeite om zowel bij modernisering als bij nieuwbouw een combinatie te overwegen van condensatietechniek met een zonnecollector voor de warmwaterbereiding en voor het ondersteunen van de verwarming.

Doelgerichte afkoeling

Condensatietechniek is een beproefde technologie en is met voorsprong de meest efficiënte techniek om stookolie om te zetten in energie. De moderne condensatietechniek voor stookoliesystemen zorgt voor een grote energiebenutting van 98 procent. Hierdoor verbruik je in vergelijking met je oude installatie tot 35 procent minder stookolie.
Condensatieketels benutten bijna alle warmte die nog in de rookgassen zit en zetten ook deze warmte om in stookwarmte. Bepaalde merken hebben hun ketels hiertoe uitgerust met Inox-Radiaal-warmtewisselaars van roestvast staal die de rookgassen - nog voor ze via de schoorsteen worden afgevoerd - dermate afkoelen dat de waterdamp erin doelgericht condenseert. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt teruggevoerd naar het verwarmingssysteem.

Permanent beschermd

Bij de verbranding van stookolie komen agressieve stoffen vrij. Maar door het gebruik van heel hooggelegeerde staalsoorten zijn de verwarmingsoppervlakken permanent beschermd tegen corrosie en materiaalafbraak, ongeacht de kwaliteit van de gebruikte stookolie.
Dat zelfreinigende effect wordt ook nog eens versterkt door de verticale plaatsing en de identieke stromingsrichting van rookgassen en condenswater.
De nieuwste generatie condensatieketels valt ook op door zijn compactheid. Aan de muur of staand, ze creëren een hoop extra ruimte.


Partnerbericht
Viessmann heeft zelf enkele condenserende stookolieketels in het gamma. Een overzicht:

Vitoladens 300-C
Vitoladens 300-C maakt een energiebesparende en feilloze condensatiebenutting mogelijk door een hoog vermogen en rendement. Met zijn compacte design past deze vrijstaande condensatieketel zowat overal. Nieuw is dat er nu ook een gesloten versie van deze installatie beschikbaar is. Bovendien leent de Vitoladens 300-C zich uiterst goed voor renovatieprojecten.

Vitadens 300-T
De op de vloer geplaatste condensatie-unit op stookolie met een aantrekkelijke prijs-vermogenverhouding, een hoge bedrijfszekerheid en een compacte vorm. In het vermogensbereik van 20,2 tot 53,7 kW is de Vitoladens 300-T bijzonder geschikt voor de modernisering en de ideale oplossing voor condensatiebenutting met stookolie.

Vitoladens 300-W
De condenserende wandketel op stookolie Vitoladens 300-W heeft een genormeerd rendement tot 98% (Hs) / 104% (Hi).
Naast de afmetingen die het transport en de installatie vergemakkelijken, zorgt ook het lage gewicht voor een eenvoudige montage.

Meer info: Viessmann

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in