Acht renovaties om te zien

Gewijzigd op 23/05/2013 door Daan Slingers

Renoveren is helemaal in. De redenen zijn legio: gebrek aan bouwgrond, het spreiden van de bouwkosten, … Bovendien geeft een renovatie een gebouw een tweede – en vaak mooier – leven. Onze redactie verzamelde alvast acht renovatieprojecten, die dat bewijzen.
 • Oud & nieuw1. Historische Brugse voorgevel krijgt uitkijkdoos: Wat kun je doen met een Brugs, oud herenhuis met een dakkapel? Het antwoord van architect Kevin Van Volcem: het gebouw volledig renoveren en voorzien van een modern kokervormig volume in de nok. Hij en zijn gezin genieten er nu van de woning en het uitzicht op de hoofdstad van West-Vlaanderen.
  © Kevin Van Volcem
 • Renovatie2. Een renovatie onder de grond: “Moet ik bouwen of mijn bestaande woning renoveren?” dat vroeg een bouwheer uit het Limburgse Houthalen-Helchteren zich af. Hij koos voor optie twee. Gelukkig, want de renovatie is door een extra volume onder de grond een pareltje geworden. Met dank aan architect Peter Ketsman van Ontwerpburo Archedea.
  © Archedea
 • Renovatie Sint-Amandsberg3. Make-over voor 100-jarig gebouw: Een woning van 100 jaar oud heeft zijn charme. Toch voldoen sommige oude gebouwen niet meer aan de wensen van de huidige bewoners. Zo ook deze woning in Sint-Amandsberg. Luc Eeckman van Architectenbureau Eeckman & partners transformeerde het daarom van een gesloten casco naar een woonst met veel licht en openheid.
  © Architect Eeckman
 • Industriële loods voor en na verbouwing4. Van loods naar loft: Toen architect Pieter Verfaillie een lege loods ontdekte, hapte hij meteen toe. “Ook al sprong ons gezin daarmee in het duister,” bekent Pieter. Hij maakte van die lege, industriële doos een eigentijdse loft, gebaseerd op het 'box in a box'-principe. Houtskelet en staal zijn de opvallendste materialen. Grote open ruimtes en licht kenmerken het interieur.
  © Habitos.be
 • Renovatie5. Eigentijds volume bovenop pand uit 1936: Architect Matthias Verhulst uit het Vlaams Brabantse Kessel-Lo slaagde erin om een art-decowoning de 21ste eeuw binnen te loodsen. Dit deed hij door een eigentijds volume op de bestaande woning te plaatsen. De architect bracht in de gerenoveerde woning zijn architectenbureau en een woongelegenheid onder.
  © 46n2 architecten
 • Voor de verbouwing en er na6. Verbouwen is inpakken, uitbreiden en bijbouwen: In Tienen slaagde architect Peter Van Impe van architectenbureau AST77 er in een typisch Vlaamse rijwoning met bijgebouwen te renoveren tot een goed geïsoleerde ruime, hedendaagse woning met veel lichtinval. Dankzij grote ramen en patio’s ontstaat er een boeiende interactie tussen de verschillende buitenruimtes.
  © StevenMassart | AST77
 • Renoveren7. Conciërge-appartement ziet het licht: Wie het woord appartement leest, denkt waarschijnlijk aan een donkere, gesloten cocon. Dat het ook anders kan, bewijst dit conciërge-appartement in Schaarbeek. Het geheel is open en krijgt voldoende natuurlijk licht binnen. Het appartement had daarvoor wel eerst een grondige renovatie nodig.
  © Tr3z
 • Renovatie8. Bestaande praktijk krijgt woonvolume als bovenbuur: In het West-Vlaamse Assebroek had een jongedame haar kinesistenpraktijk. De locatie beviel haar zo goed, dat ze besloot om het gebouw uit te breiden met een woonvolume. Om dit te realiseren schakelde ze LMS Vermeersch in. Het architectenbureau ontwierp een eigenzinnige constructie, die er op anderhalve week tijd stond.
  © Architechten LMS Vermeersch