Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Van loods naar loft

-

Toen architect Pieter Verfaillie en zijn gezin een lege loods van een veevoederbedrijf ontdekten, hapten zij meteen toe. “Ook al sprongen we daarmee in het duister,” bekent Pieter. Hij maakte van die lege, industriële doos een eigentijdse loft, gebaseerd op het 'box in a box'-principe. Staal is een van de opvallendste materialen. Grote open ruimtes en veel licht kenmerken het interieur.
Identikit
 
  • Type woning: Loft in industrieel pand
  • Locatie: Ingelmunster (West-Vlaanderen)
  • Renovatiejaar: 2011-2012 
  • Woonoppervlakte: 280m²
  • Opvallende materialen: staal en hout
  • Opvallende technieken: houtskelet, ecologische bouwmaterialen, doorgedreven energiehuishouding 
  • Architect:
    Pieter Verfaillie - Architecten Groep III, Zeepziederijstraat 8, 8200 Brugge
    Telefoon: 0485 504 777

Wensen van de bouwheer

Architecten ontwerpen niet alleen woningen voor andere mensen. Ook voor zichzelf willen ze graag een mooie woonomgeving creëren. Zo zochten Pieter Verfaillie en zijn gezin al anderhalf jaar naar een huis, voordat ze op een leegstaand industrieel pand stootten.

Pieter: “Die zoektocht naar een woonplek was een echte uitdaging. We vonden de ligging en faciliteiten in de omgeving erg belangrijk. En tegelijk was het vooral mijn wens als architect om aan den lijve een andere woonvorm te ondervinden. Toen we na anderhalf jaar onze zoekradius uitbreidden, botsten we op een ‘lege doos’ waar vroeger veevoedersilo’s in stonden. Door de overwoekerde tuin konden we amper de achtergevel zien. Maar toch waagden we de sprong in het duister. Een boeiende keuze, zo blijkt vandaag nog steeds.”

Het woonconcept

De loods evenaart de vorm van een perfecte kubus en heeft een lengte van 15m. Pieter Verfaillie baseerde het ontwerp voor zijn woning op het ‘a box in a box’-principe. Daarvoor schoof hij een houtskelet volgens de principes van passiefbouw in de loods. Gezien de grote afmetingen van het pand, zocht hij naar een manier om de eigenlijke woonoppervlakte te verkleinen. Hiervoor gebruikte hij vides en een onderdoorgang en beperkte hij het beschermd volume. “De noord-zuid oriëntatie gaf aanleiding tot de specifieke inplanting van de ruimtes en tot verschillende types en materialen van ramen die ik in functie van lichtinval en zonbeheersing ontwierp.”

Duurzaam

Het hergebruik van een oud gebouw is al duurzaam op zich, stelt Pieter Verfaillie. “Dat geldt ook voor de binnenste doos in houtskeletbouw, uitgewerkt met ecologische bouwmaterialen en voor de techniek van het luchtdicht bouwen die we hier toepasten. Ook bij het bepalen van de raamopeningen en de detaillering van die ramen spelen duurzame aspecten mee. Zo zorgen de uitkragende stalen raamkaders en de lindebomen in de tuin er voor dat de ruimtes binnen niet oververhit geraken.” Pieter koos ook voor doorgedreven technische oplossingen in het kader van energiezuinig bouwen.

Energie

Het energetisch concept vertrekt vanuit de basis: een compacte constructie met een goed isolerende buitenschil. Opwekken van warm water gebeurt via een condenserende gasketel ondersteund door zonneboiler. Het systeem is gedimensioneerd op lage temperaturen en stuurt de vloerverwarming aan op de gelijkvloers en LT- radiatoren op de verdieping. Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie voorziet in constante verluchting van de ruimtes. Er is een regenwaterput van 15 000 liter waarvan de inhoud dient om toiletten, wasmachine en tuinonderhoud van water te voorzien.

Krachtlijnen van het ontwerp

1. contrast tussen ruwe authentieke elementen en zuivere hedendaagse lijnen
2. energiezuinig en ecologisch
3. beperken in oppervlakte, maximaal ruimtegevoel
4. maximaal natuurlijke lichtinval
5. doorgedreven detaillering

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in