Eigentijds volume bovenop pand uit 1936

Gewijzigd op 28/05/2013 door Daan Slingers

Architect Matthias Verhulst uit het Vlaams Brabantse Kessel-Lo slaagde erin om een art-decowoning de 21ste eeuw binnen te loodsen. Dit deed hij door een eigentijds volume op de bestaande woning te plaatsen en gebruik te maken van zwart sierpleister, glas en smeedwerk. De architect bracht in de gerenoveerde woning zijn architectenbureau en een woongelegenheid voor zijn gezin onder.
Identikit
Compacte kubusvormige gezinswoning in gele breuksteen.
  • Type woning: Rijwoning
  • Locatie: Kessel-Lo (Vlaams-Brabant)
  • Bouwjaar: 1936
  • Renovatiejaar: 2011 
  • Woonoppervlakte: 225m²
  • Budget: € 187 000
  • Opvallende materialen: Zwarte sierpleister (crepi)
  • Architect: Architect Matthias Verhulst en interieurvormgever Sunhee Philippaerts, 46n2 architecten, Martelarenlaan 175, 3010 Kessel-Lo, 0498/48 59 75

Wensen van de bouwheer

Voor de bouwheer/architect was de beschikbare ruimte van de bestaande woning te beperkt. Hij wou immers enerzijds een woongelegenheid voor zijn gezin en anderzijds een werkruimte voor zijn architectenbureau. De bestaande woning moest dus worden uitgebreid.

Driehoekig grondplan

Om de woning uit te breiden moest de architect rekening houden met de niet-alledaagse vorm van het grondplan: een driehoek. Het grondplan is breed aan de voorkant/straatkant en smal aan de achterkant. Om de vorm optimaal te benutten besloot de architect om de restruimtes (vides, traphal…) te verwerken in de schuine hoeken. De belangrijke kamers (de slaapkamers, de keuken en de eetkamer) gaf hij een plaatsje aan de schaarse rechte hoeken.
  • RenovatieOp visueel vlak kon het verschil tussen oud en nieuw haast onmogelijk groter zijn.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieZijn architectenbureau integreerde Matthias Verhulst op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieDaarbij valt de openheid van het concept op.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieEen houten trapt brengt je een verdieping hoger.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieDaar begint het woongedeelte van het gebouw. Onder meer de badkamer ligt op de eerste verdieping.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieEenvoud siert er.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieOok het kleinste kamertje kreeg een make-over.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieDe keuken bevindt zich op de tweede verdieping.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieWit en zwart zijn de hoofdkleuren in de keuken.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieAansluiten vind je de leefruimte terug.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieRuime beglazing zorgt voor voldoende licht en zicht.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieOok het terras mag er wezen.
    © 46n2 architecten
  • RenovatieHet gerenoveerde gebouw valt enorm op in het straatbeeld.
    © 46n2 architecten
Renovatie
Via een houten wenteltrap geraak je op de eerste verdieping.
© 46n2 architecten
De woning bestaat uit een kelder en drie verdiepingen. De architect toverde de kelderruimte om tot een archief voor zijn architectenkantoor en een opslagplaats.

Op de gelijkvloerse verdieping integreerde hij zijn kantoor, een tweede opslagplaats en een patio.

Drie slaapkamers, een badkamer en een opslagplaats liggen op de eerste verdieping. Deze opslagplaats moet ooit nog getransformeerd worden tot een badkamer voor de kinderen.

Op de tweede verdieping bevinden zich de leefruimte, de keuken en het terras. 

Bijzondere voorgevel

Ook de voorgevel is bijzonder. Deze is trapsgewijs opgebouwd. Doordat het bovenop geplaatste volume vier meter achteruit ligt, ontstond er aan de voorkant een terras. De voorgevel is op het westen gericht. Daarom koos de architect voor screens, die het licht van een laagstaande zon filteren. Andere manieren van zonnewering hadden in dit geval minder efficiënt gewerkt. De screens maken ook deel uit van de architectuur. Wanneer deze gesloten zijn, vormt de glazen gevel op de tweede verdieping een gesloten, zwarte doos.

Krachtlijnen van het ontwerp

  1. De mooie, oude gevel van de woning bleef behouden, maar is versterkt en de 21ste eeuw binnengeloodst
  2. De driehoekige vorm van het perceel is optimaal benut
  3. De scheiding tussen wonen en werken
  4. Compact wonen
  5. Een energiezuinig gebouw