Bestaande praktijk krijgt woonvolume als bovenbuur

Gewijzigd op 28/05/2013 door Daan Slingers

In het West-Vlaamse Assebroek had een jongedame haar kinesistenpraktijk. De locatie beviel haar zo goed, dat ze besloot om het gebouw uit te breiden met een woonvolume. Om dit te realiseren schakelde ze LMS Vermeersch in. Het architectenbureau ontwierp een eigenzinnige constructie, die er op anderhalve week tijd stond.
Identikit
Compacte kubusvormige gezinswoning in gele breuksteen.
  • Type woning: Rijwoning
  • Locatie: Assebroek (West-Vlaanderen)
  • Bouwjaar: 1977
  • Renovatiejaar: 2012-2013
  • Woonoppervlakte: 210m² (waarvan 112m² dankzij een uitbreiding)
  • Opvallende materialen: een zinken gevel– en dakbekleding, padoek profielen voor de gevelbekleding (zowel horizontaal als verticaal), aluminium sandwichpaneel van slechts 4mm, schilderbare cementplaat voor de luifelbekleding
  • Opvallende technieken: Een staalskelet bovenop het bestaande gebouw, het gebruik van samengestelde, zelfdragende en isolerende geprefabriceerde elementen voor zowel de gevel als het dak, een opvulling van EPS-korrels tussen het houten plafondrooster van het bestaande gebouw en het houten vloerrooster van het nieuwe volume
  • Budget: € 270 000  
  • Architect: Architectenbureau LMS Vermeersch, Beenhouwersstraat 51, Brugge, 050/33 20 43 

Wensen van de bouwdame

De bouwdame, een jonge kinesiste, kocht destijds een gebouw vlakbij Brugge om haar praktijk in onder te brengen. Gezien de rustige locatie en de mooie tuin besliste ze om de praktijk uit te breiden met een eengezinswoning.  

Ze wenste een budgetwoning - met een hedendaagse uitstraling - bovenop het bestaande volume. Al het moderne comfort moest aanwezig zijn en ook een flexibele interieurinrichting stond op haar verlanglijstje. 

Verder was een snelle opbouw van de eengezinswoning vereist. De kinesiste wou immers blijven werken in haar praktijk tijdens de renovatie. De onderliggende praktijk en de patiënten mochten geen hinder ondervinden van de renovatiewerken.
  • RenovatieDe oude bestaande praktijk kreeg er een nieuw woonvolume bij.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieDe oorspronkelijke staat van het gebouw.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieDeze was groot genoeg voor een kinesistenpraktijk, maar de bouwdame wou een extra woonvolume bovenop het bestaande pand.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieDe werken moesten zo snel mogelijk klaar zijn. De praktijk bleef immers open gedurende de renovatie.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieDaarom opteerde Architectenbureau LMS Vermeersch voor een lichte staalconstructie, die op amper drie dagen was gemonteerd.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieOp de eerste verdieping zit er een klein niveauverschil tussen het hoofd- en nevenvolume.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieHet hoofdvolume geeft achteraan uit op de fraaie, omliggende natuur.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieOp de gelijkvloerse verdieping werd alleen de garage deels gerenoveerd.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieDe luifel van het hoofdvolume steekt vooraan twee meter uit. Dit zorgt voor diepte. Ze is ook nog eens functioneel, want de luifel tempert ook nog een laagstaande zomerzon.
    © Architechten LMS Vermeersch
  • RenovatieAchteraan is het gebouw heel open. Ook het mooie balkon valt op.
    © Architechten LMS Vermeersch

Karaktervolle volumes

Architectenbureau LMS Vermeersch bedacht een eigenzinnige constructie met twee extra verdiepingen op het bestaande gebouw. Zo ontstonden er drie volumes met elk een uitgesproken karakter en functie. Onderaan bleef de praktijk behouden. Daarboven kwam enerzijds een met zink beklede kijkdoos met een schitterend uitzicht op de tuin en anderzijds een meer gesloten volume met een houten gevelbekleding. 

Niveauverschil

Er is een klein niveauverschil op de eerste verdieping tussen het hoofdvolume met topgevel en het nevenvolume met plat dak. Het hoofdvolume bestaat uit één open ruimte met een leefruimte, een keuken en een ruim balkon. De achtergevel is volledig gericht op de mooie tuin. Het hoofdvolume bevat tevens een mezzanine met bureau en een logeerkamer. Het nevenvolume bevat een slaapkamer, een badkamer, een toilet en een berging.

Een staalskelet, waarop geprefabriceerde dak– en wandelementen kwamen, zorgde voor een snelle, lichte constructie. Aan het bestaande pand moesten er amper constructieve ingrepen gebeuren. De garage werd wel gedeeltelijk omgetoverd tot een privé-inkom inclusief een vestiaire, een wasruimte en een technische ruimte.

Snelle opbouw

Het staalskelet werd in amper drie dagen tijd gemonteerd. Het aanbrengen van de Unilinpanelen nam minder dan vijf dagen in beslag. Op anderhalve week tijd creëerde men zo een volledig nieuw volume.
 
De luifel aan het hoofdvolume reikt circa twee meter voorbij het raam en zorgt zo voor de nodige bescherming tegen de zomerzon. De kleinere ramen in het zuidelijke gedeelte liggen circa dertig centimeter diep in de gevel.
 
Voor een verregaande isolatie zorgden onder meer de geprefabriceerde elementen en de bijkomende voorzetwanden. Tussen het bestaande plafondrooster en het nieuwe vloerrooster werd geïsoleerd met rotswol en EPS-korrels. De isolatie herleidde de vraag naar energie tot een minimum. De verwarming van de uitbreiding werd aangesloten op de bestaande condensatieketel. Voor de ventilatie zorgt een systeem C.  

Krachtlijnen van het ontwerp

  1. De snelle opbouw zorgde voor een minimum aan hinder en werkte kostenbesparend
  2. Het minimale, eigen gewicht van de uitbreiding
  3. Het nieuwe volume fungeert als kijkdoos op de prachtige, omliggende natuur
  4. De hedendaagse vormgeving is gebaseerd op het straatbeeld met rijzige, straatgerichte topgevels geflankeerd door horizontale uitbouwen

Auteur: Daan Slingers