Verbouwen is inpakken, uitbreiden en bijbouwen

Gewijzigd op 28/05/2013 door Daan Slingers

In Tienen slaagde architect Peter Van Impe van architectenbureau AST77 er in een typisch Vlaamse rijwoning met bijgebouwen te renoveren tot een goed geïsoleerde ruime, hedendaagse woning met veel lichtinval. Dankzij grote ramen en patio’s ontstaat er een boeiende interactie tussen de verschillende buitenruimtes.
Identikit
Lage bijbouw in vezelcementplaten en houten gevelbekleding.
  • Type woning: Rijwoning (vrijstaand)
  • Locatie: Tienen (Vlaams-Brabant)
  • Bouwjaar: jaren 1950 
  • Renovatiejaar: 2011-2013
  • Woonoppervlakte: 203m²
  • Architect: Ingenieur-architect Peter Van Impe van architecten- en ingenieursbureau AST77, Goossensvest 45, 3300 Tienen.
    Tel: 016 81 10 77
Voorgevel gerenoveerd rijhuis
Ingepakt huis: isolatie, vezelcement en hout.
© StevenMassart | AST77
Detail van gevel in vezelcementplaten en houten bekleding in thermowood
Geveldetail: vezelcement en houten latjes (thermowood).
© StevenMassart | AST77

Wensen van de bouwheer

Voor de verbouwing van deze typisch Vlaamse rijwoning hadden de eigenaars geen speciale wensen. “In de eerste gesprekken waren de wooneisen niet erg afgebakend en wilde de bouwheer de bestaande woning wit pleisteren en een zwart bakstenen bijbouw realiseren,” herinnert architect Peter Van Impe zich nog.

Maar het terrein had veel meer potentieel, dus volgde er een analyse van het gebouw, de omgeving en de stedenbouwkundige voorschriften. “Zo zagen we welke opties voorhanden waren en hoe we dit huis konden renoveren tot een woning van de 21ste eeuw.”

Interessant bouwterrein

“Het huis situeert zich in die typisch Vlaamse lintbebouwing met een aaneenrijging van halfopen, open en gesloten woningen. Na verschillende kleine verbouwingen waren ook hier allerhande schuurtjes en koterijen bijgebouwd, waardoor het bouwterrein erg onoverzichtelijke was.”

Gelukkig maakten de oriëntatie van het huis en de mogelijkheden van het terrein veel goed. “Vooral het idee dat we van perceelgrens tot perceelgrens konden bouwen, schepte heel wat mogelijkheden.”

Architectuur

Als architect vertrekt Peter Van Impe altijd van een wit blad, waarna hij een gebouw probeert te ontwerpen dat aanvoelt als een flexibel maatpak en dat een goed evenwicht biedt tussen de specifieke eisen van de bouwheer en de visie van de architect.
Peter: “Voor deze renovatie vertrok ik van 3 basisvolumes die elk hun eigen specifieke manier van verbouwen hadden: het bestaande volume inpakken, een garage uitbreiden en een woonvolume bijbouwen. Om zo tot een volledige woning te komen die voldeed aan de wensen van de bouwheer en aan de wettelijke eisen en normen.”

Doorheen de woning lopen

  • Voor de verbouwing en er naOud en nieuw: Architect Peter Van Impe van AST77 renoveerde deze typisch Vlaamse rijwoning in Tienen tot een hedendaags huis met alle comfort. De garage en de schuren werden afgebroken en het bestaande woonvolume werd over de volledige hoogte ingepakt met thermische isolatie.
    © StevenMassart | AST77
  • Voorgevel gerenoveerd rijhuisDe bestaande woning kreeg na de renovatie een nieuwe indeling, met inkomhal, bureau- slaapkamers en badkamer. Het thermisch comfort werd verbeterd door het huis in te pakken met isolatie. De gevels zijn afgewerkt met houten latjes (Thermowood) en met vezelcementplaten.
    © StevenMassart | AST77
  • Gerenoveerd huis met glazen volumes en patioLinks van het bestaande volume kwam een nieuwe garageruimte, afgewerkt met hetzelfde ecologisch houten latwerk als het huis, waardoor de gevel van het huis in één vlak doorloopt over de garages. Op die manier vormen nieuwe aanbouw en bestaande woning één mooi geheel.
    © StevenMassart | AST77
  • Lage aanbouw aan gerenoveerd huisAchteraan kwam ook een nieuwe bijbouw, opgetrokken in een lichte draagstructuur en afgewerkt met glas, vezelcementplaten en houten latwerk. Dit volume is aan de bestaande woning gekoppeld via een glazen corridor met daartussen twee patio’s die de volumes visueel ontkoppelen.
    © StevenMassart | AST77
  • Een glazen corridor verbindt het oude huis met de nieuwe bijbouwDe circulatie in deze woning is zo zuiver mogelijk gehouden. Vanaf de voordeur loopt er één rechte gang tot aan het driedelig schuifraam aan de tuinzijde. Langs deze centrale gang zijn alle functies bereikbaar: toilet, trap naar de verdieping, logeerkamer, kelder, garage, bureau, vestiaire, 2 patio’s en tot slot de leefruimte met open keuken.
    © StevenMassart | AST77
  • Keuken in bijbouw gerenoveerde woningDe eigenaars van dit renovatieproject in Tienen kozen voor een open leefkeuken met een kookeiland zodat ze een vrij uitzicht hebben op leefruimte binnen en tuin en patio buiten.
    © StevenMassart | AST77
  • Nieuw volume achteraan gerenoveerd rijhuisHet nieuwe volume achteraan loopt over de volledige breedte van het perceel en geeft onderdak aan keuken, leefruimte, berging en carport, die vooral dienst doet als doorgang tussen tuin en voorste gedeelte van de woning.
    © StevenMassart | AST77
  • Veel licht dankzij glazen corridor en grote ramenDe lichtinval is cruciaal in dit ontwerp. Op eender welk moment in eender welke leefruimte komt er natuurlijk licht binnen, zonder kans op oververhitting.<br /> <br />
    © StevenMassart | AST77

Energie

Zowel het bestaande volume als de nieuwe bijgebouwen zijn intensief geïsoleerd en hebben drievoudige beglazing. Dankzij de doorgedreven isolatie is deze vrijstaande rijwoning erg energiezuinig. Dit ontwerpt toont aan dat je ook van moeilijke woningen iets moois en energiezuinigs kunt maken.
Een condenserende ketel zorgt op de gelijkvloerse verdieping dat de vloerverwarming op lage temperatuur kan werken.
 
Auteur: Gretel Kerkhofs - mei 2013