Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

'Zonnepanelen rollen binnen vijf jaar gewoon uit de printer'

Zonnepanelen kunnen in de nabije toekomst uit de printer rollen. Tenminste, als we er in slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen. Dan kunnen we onze huidige zonnepanelen vervangen door een folie die duizend keer dunner is dan een menselijke haar. Dat werd eind 2011 verteld op een internationaal congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nano-schaal aan de Universiteit Hasselt.

Dunne zonnecellen via printer

"De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", legt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit. "We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden. Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken."

De onderzoekers proberen om de nadelen van de nieuwe technologie weg te werken. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief." De prijs van de nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu, aldus Vanderzande.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in