Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Zonnepanelen goed voor 2 procent energieverbruik in Vlaanderen

In 2011 is in Vlaanderen een record aan vermogen aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van PV-Vlaanderen. De sector is echter momenteel, door het verdwijnen van de fiscale gunstmaatregelen, stilgevallen.

In 2011 kwam er 430 MW geïnstalleerd vermogen aan pv-installaties bij. Het gaat om cijfers tot 1 december. In 2010 was dat 319 MW. Alex Polfliet, voorzitter van sectorfederatie PV-Vlaanderen, schat dat eind december 460 MW zal worden gehaald. Dat is een evenaring van het recordjaar 2009 (453 MW).

Het gecumuleerd vermogen van zonnepanelen in Vlaanderen begin december bedraagt 1.294 MW. Ter vergelijking: Doel 1 heeft een vermogen van 392,5 MW.

PV-Vlaanderen

De totale productie bedraagt volgens PV-Vlaanderen 971 GWh of ongeveer 2 procent van het Vlaamse energieverbruik. Maar, aldus Polfliet, op sommige zonnige momenten liep dat op tot 10 pct van het energieverbruik.

"Bovendien op interessante momenten, bijvoorbeeld in langer periodes van droogte die we hebben gekend in mei. Dan kenden installaties die met koelwater werken problemen. Het vermogen aan zonne-energie is op zo’n momenten zeker nuttig".

Volgens de voorzitter van PV-Vlaanderen is in 2011 1 miljard euro geïnvesteerd in zonne-energie. Vooral de gezinnen hebben fors geïnvesteerd.

Door het verdwijnen van de fiscale aftrek is de sector momenteel stilgevallen. "Er komen geen nieuwe bestellingen binnen", aldus Polfliet.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in