Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Waarom kiezen voor een condensatieketel?

Om je goed te informeren over de mogelijkheden van de hedendaagse verwarming, start Habitos samen met verwarmingsspecialisten Vaillant en Viessmann met de ‘verwarmingsspecialist. In deze eerste bijdrage bekijken we met Vaillant
de voordelen van een condensatieketel.

Sinds 1 september 2007 werd de Belgische wetgeving aangepast, onder invloed van strengere milieunormen en de Kyoto-overeenkomst, maar ook inspelend op de nieuwe trend naar kleiner en zuiniger wonen.
Iedereen kan genieten van een of meerdere premies – afhankelijk van de gemeente of stad - bij de installatie van een condensatieketel, omdat deze valt onder de categorie energiezuinige toestellen. Meer informatie hierover vind je via volgende links: www.curbain.be en www.energiesparen.be. Je kan ook langslopen bij uw plaatselijke gemeente- of stadsbestuur. Bovendien geniet je ook een fiscale voordeel.


Rendement tot 109%

De oudere generaties verwarmingsketels die nu nog in gebruik zijn, dateren qua technologie van dertig jaar geleden. Hun rendement is laag - slechts 88% - omdat de ketel heel wat omgevingswarmte genereert. In ‘het stookkot’ wordt vaak de was gedroogd. Dat lijkt handig, maar deze warmte gaat gewoon verloren en je betaalt er evengoed voor. Sinds de energiecrisis in de jaren 1980 kwam de hoogrendementsketel in zwang. Deze heeft een rendement van ongeveer 92%. De nieuwste condensatieketels hebben een rendement tot 109%. Dat komt omdat een condensatieketel functioneert volgens het principe van de condensatietechniek. Die techniek recupereert de warmte die in de rookgassen aanwezig is, terwijl die bij een klassieke verwarmingsketel verloren gaan. Die extra warmte maakt het verschil, ook voor uw portemonnee.


Verbouwingswerken inplannen?

Wanneer je een oude wandketel wilt vervangen door een condensatiewandketel, zijn er meestal geen aanpassingswerken noodzakelijk. Enkel wanneer je een klassieke vloerketel op gas of stookolie wilt vervangen door een condensatieketel, moet aan twee zaken worden gedacht:
- Ten eerste is er het verschil in waterinhoud van een vloerketel (+/- 100 l) en een wandketel (4 à 5 liter). Je kan een vloerketel wel vervangen door een wandketel, mits de noodzakelijke aanpassingswerken in de installatie. Een betere oplossing is, om de vloerketel door een nieuwe vloerketel te vervangen.
- Een tweede punt kan een eventuele aanpassing aan de schoorsteen zijn. Klassieke ketels zijn aangesloten op de oude, vertrouwde schoorstenen. Een condensatieketel heeft normaal gezien geen schoorsteenaansluiting nodig. De rookgassen worden afgevoerd met behulp van een ventilator via een afvoerkanaal, terwijl door een ander kanaal verse lucht wordt aangevoerd. Daardoor krijgt je heel wat meer keuzemogelijkheden: je laat de ketel installeren waar je wilt. Hij hoeft niet in de buurt van een schoorsteen te staan. Bijkomend voordeel is het moderne design. Waarom zou je je nieuwe ketel sowieso inbouwen of ‘verbergen’? De nieuwste modellen passen naadloos in een modern interieur. Enkel indien de ketel in de kelder geïnstalleerd wordt, kan het mogelijk zijn dat de rookgassen enkel via de schoorsteen kunnen worden afgevoerd. In dat geval moet de schoorsteen getubeerd worden, maar niet noodzakelijk met een dure buis uit inox.
 

Warm water volgens uw behoeftes

De condensatieketels kunnen met een warmwaterboiler gecombineerd worden voor de warmwaterproductie. Het grote voordeel daarvan is, dat sommige condensatieketels eveneens condenseren voor de warmwaterproductie, zelfs via een boiler. Daardoor realiseer je ook hier een besparing. Je krijgt in een mum van tijd warm water op de door jou ingestelde temperatuur.
Wanneer je de condensatieketel daarbovenop combineert met een weersafhankelijke regelaar (een buitenvoeler), heb je als voordeel dat, bij plotse temperatuursdalingen, de ketel zeer vlug een signaal krijgt om (bij) te verwarmen – zelfs voordat de temperatuur in huis naar beneden gaat. Daardoor warmt de ketel traag op, op een lagere temperatuur en verbruikt hij minder. Het voordeel daarvan is dat de condensatieketel optimaal gebruik maakt van de condensatietechnologie en dus nog zuiniger wordt. Met een aangepaste regeling is het eveneens mogelijk om de warmwaterproductie en de verwarming in de woning heel gedetailleerd te regelen in functie van je eigen levensritme en behoeftes.

Meer informatie over het volledige gamma condensatieketels vind je op www.vaillant.be
 


Partnerinfo

Vaillant, Europees marktleider op het vlak van verwarming, produceert al sinds 1996 condensatieketels. De huidige generatie behoort zelfs tot de meest verkochte toestellen in Europa, met meer dan 1,5 miljoen klanten. De specialisten van Vaillant sleutelen voortdurend aan de kwaliteit van de nieuwe ketels.

Vaillant ontwikkelde onder meer de condensatievloerketel ecoVIT. Deze ketel is opgebouwd uit een watervat van 89 à 100 liter. Hierin is een enkele (voor een vermogen van 28 kW) of een dubbele (voor een vermogen vanaf 36kW) roestvrijstalen warmtewisselaar ingebouwd, en wel over de volledige hoogte van de ketel. Dit brengt een optimale condensatiereactie teweeg en dus ook een extra laag verbruik.
De ecoVIT moduleert tussen 20% en 100% van zijn vermogen. Bovendien past hij zich automatisch aan iedere installatie en warmtebehoefte aan, zodat de ketel enkel verbruikt wat strikt noodzakelijk is.
Het HR-Toplabel garandeert een omniumwaarborg. De ecoVIT is beschikbaar in 4 vermogens, tussen 28 kW en 65 kW.
 

Veiligheid voorop

Vaillant ontwikkelde het unieke concept van de multi-sensoren-technologie, een combinatie van verschillende sensoren in de ketel. De CO-sensor garandeert de zuinigste en veiligste verbranding. Een voeler meet voortdurend de hoeveelheid CO die in de rookgassen aanwezig is en speelt die informatie door naar het toestel. Die beoordeelt dit cijfer en geeft dan een nieuwe richtlijn door aan het gasgedeelte. Zo krijgt u gegarandeerd een perfecte verhouding tussen lucht en gas, en dus de meest optimale verbranding. Met deze uitvinding won Vaillant in 2004 trouwens de Duitse innovatieprijs voor gaswetenschap. De ecoVIT werd ook uitgerust met een digitaal display met functie-aanduidingen en foutmeldingen. Zo kan u de werking van uw verwarmingsketel makkelijk bijhouden.


10 voordelen van de ecoVIT-condensatieketel

1 Installatiepremie & fiscaal voordeel
2 109% rendement
3 Eenvoudige installatie
4 Laag verbruik, condenseert ook voor warm waterproductie
5 Makkelijk te bedienen en onderhouden
6 Opgebouwd uit kwaliteitsmaterialen
7 Bekroond design
8 Omniumwaarborg met het HR-Toplabel
9 Multi-sensorentechnologie
10. Weersafhankelijke regelaar beschikbaar als accessoire

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in