Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
bulex
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
Logo Bosch
Verwarming

Waar rook is, hoeft geen vuur te zijn

Ook tegenwoordig bestaan er nog altijd schoorsteenbranden. Omdat het een beetje zonde is om door je schoorsteen de pijp uit te gaan, laat je best regelmatig je schoorsteen controleren. Wij zochten het wat en hoe uit.


Het niet goed onderhouden van je schoorsteen kan nefast zijn. Onverbrande brandstoffen hechten zich vast aan de wanden van het rookkanaal en kunnen een schoorsteenbrand veroorzaken. Je schoorsteen kan ook gewoon verstopt raken en aan de basis liggen van koolstofmonoxidevergiftiging. Goed onderhoud is dus gewenst.

Omdat we graag goed geïnformeerd zijn contacteerden we Junkers, al meer dan honderd jaar een ervaringsdeskundige op de markt. “Het is goed om weten dat je tweejaarlijks je schoorsteen moet laten controleren,” weet Frank Van Hasselt. “Ook bij een nieuwbouw kom je er niet onderuit. Bij een condenserende verwarmingsketel moet je niet zo vaak je pijpen laten controleren. Dit omdat hier meestal geen vervuiling optreedt in het rookkanaal. Let wel dat dit soort ketels niet over een schoorsteenkap beschikt. Bij regen en koude kan zich dus een ijsblok vormen die je pijp verstop. Hier moet je dus ook waakzaam blijven.”

Vlaanderen vs Wallonië

“Op welk tijdstip je je schoorsteen laat controleren is niet zo belangrijk. Wel doe je dit het best in de zomer, omdat in de winter de onderhoudsmensen prioriteit schenken aan andere problemen.” Die onderhoudsmensen moet in Vlaanderen over een keurmerk beschikken. “In Brussel en Wallonië is dat niet het geval. Daar mag iedereen het dak opkruipen. In Vlaanderen mag jezelf ook je onderhoud doen, maar controles blijven door de wet verplicht. De reinigingsblokken op de markt mag je ook niet vergelijken met het werk van een specialist.” Een specialist doet meer. Hij veegt je schoorsteen, reinigt de leidingen en doet een nazicht van de dichtheid van je verbrandingsbuizen.
“Het laten komen van een specialist kost gemiddeld tussen de 100 en 150 euro. De prijs kan wel oplopen als je stukken hebt.” Nadat een specialist de controle uitvoerde, ontvang je een attest. Dit moet je twee jaar bijhouden. Wanneer je het attest kan voorleggen, moet je brandverzekering uitbetalen bij een eventuele schoorsteenbrand.

Lees meer over de schoorsteen

Met dank aan Junkers

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in