Vraag naar zonnepanelen met 80 procent gezakt
De helft van de Belgen die duurzaam wilden bouwen, heeft die plannen weer opgeborgen. De vraag naar zonnepanelen is zelfs met 80 procent gedaald. Reden daarvoor is de economische crisis, in combinatie met de verminderde steunmaatregelen voor milieuvriendelijke investeringen. Dat schrijft Het Belang van Limburg.
De studie van kenniscentrum Iliv naar de bouwplannen van 1.000 Belgen werd in januari uitgevoerd. Daaruit blijkt onder meer dat acht op de tien de Belgen maar wat graag milieuvriendelijk wil bouwen.
Maar negen op tien Belgen vinden het belangrijk dat een investering in duurzaamheid op termijn ook financiële winst oplevert. “Dat verklaart het sterke effect van premies. 52 procent van de mensen die vorig jaar duurzame verbouwplannen hadden, hebben die door de schrapping van financiële en fiscale voordelen laten varen”, legt Ward Joppen van Iliv uit.
Ter vergelijking: in de twaalf maanden daarvoor had de Belg - om nog van de fiscale gunstmaatregelen te kunnen genieten - niet minder dan 2,4 miljoen zonnepanelen laten installeren.
Dumpingprijzen
BelPV, de sectororganisatie voor fotovoltaïsche zonne-energie, noemt dat een ramp voor installateurs. “Er zijn al een dozijn bedrijven failliet gegaan, en er zullen er nog volgen", klaagt Herman Daniëls van BelPV.
"Er wordt met dumpingprijzen gerekend. Daardoor is het nu zelfs nóg interessanter dan de voorbije jaren om panelen te leggen. De fiscale aftrek mag dan zijn weggevallen, de investering is nog steeds in zes à zeven jaar terugverdiend.”
Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Gevraagd naar de bouwplannen voor de komende vijf jaar, stelt 15 procent toch nog in zonnepanelen te willen investeren.
Bron: Het Belang van Limburg
Meer