Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Vraag naar zonnepanelen met 80 procent gezakt

De helft van de Belgen die duurzaam wilden bouwen, heeft die plannen weer opgeborgen. De vraag naar zonnepanelen is zelfs met 80 procent gedaald. Reden daarvoor is de economische crisis, in combinatie met de verminderde steunmaatregelen voor milieuvriendelijke investeringen. Dat schrijft Het Belang van Limburg.


De studie van kenniscentrum Iliv naar de bouwplannen van 1.000 Belgen werd in januari uitgevoerd. Daaruit blijkt onder meer dat acht op de tien de Belgen maar wat graag milieuvriendelijk wil bouwen.

Maar negen op tien Belgen vinden het belangrijk dat een investering in duurzaamheid op termijn ook financiële winst oplevert. “Dat verklaart het sterke effect van premies. 52 procent van de mensen die vorig jaar duurzame verbouwplannen hadden, hebben die door de schrapping van financiële en fiscale voordelen laten varen”, legt Ward Joppen van Iliv uit.

Ter vergelijking: in de twaalf maanden daarvoor had de Belg - om nog van de fiscale gunstmaatregelen te kunnen genieten - niet minder dan 2,4 miljoen zonnepanelen laten installeren.


Dumpingprijzen

BelPV, de sectororganisatie voor fotovoltaïsche zonne-energie, noemt dat een ramp voor installateurs. “Er zijn al een dozijn bedrijven failliet gegaan, en er zullen er nog volgen", klaagt Herman Daniëls van BelPV.

"Er wordt met dumpingprijzen gerekend. Daardoor is het nu zelfs nóg interessanter dan de voorbije jaren om panelen te leggen. De fiscale aftrek mag dan zijn weggevallen, de investering is nog steeds in zes à zeven jaar terugverdiend.”

Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Gevraagd naar de bouwplannen voor de komende vijf jaar, stelt 15 procent toch nog in zonnepanelen te willen investeren.


Bron: Het Belang van Limburg


Meer

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in