Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Verwarmingsspecialist: Wat is een warmtewisselaar?

Warmtewisselaars vind je in heel wat toestellen terug, zoals in verwarmingsketels, warmwaterboilers en warmtepompen. Het woord klinkt ons wel bekend in de oren… Maar, wat is een warmtewisselaar nu precies? Wat doet het en hoe werkt het? Onze verwarmingsspecialist Vaillant geeft graag enige toelichting.

Een warmtewisselaar is een onderdeel dat instaat voor de warmteoverdracht van het ene medium (bv. gas, vloeistof, lucht, water) naar het andere. Het kan dus gebruikt worden om een stof ofwel op te warmen, ofwel af te koelen. Bij elke warmtewisselaar wordt gewerkt met twee circuits of kanalen. Als er een temperatuurverschil bestaat tussen de twee, zal warmte – volgens de regels van de fysica – van het warme medium naar het koude medium worden overgedragen, zonder dat de mediums daarbij met elkaar in contact komen.

 

Waar te vinden?

Warmtewisselaars zijn dus bijvoorbeeld ook terug te vinden in warmtepompen, zonne-energiesystemen, verwarmingsketels, … en maken de warmteoverdracht naar de verwarmingsinstallatie of sanitair warmwaterinstallatie in een huis mogelijk. Ook in ventilatie- en verluchtingssystemen, of nog koelsystemen worden warmtewisselaars gebruikt.

 

Soorten warmtewisselaars

Uiteraard bestaan er verschillende types warmtewisselaars, al naargelang de toepassing waarvoor ze worden ingezet. Hierbij enkele voorbeelden:

 • Een platenwarmtewisselaar bestaat uit een aantal dunne, geribbelde platen die tegen elkaar worden aangedrukt in een frame. De randen van de platen worden voorzien van een pakking of worden aan elkaar gelast. Op deze manier ontstaan parallelle kanalen tussen de platen.
  Plaatwarmtewisselaar Vaillant

  Platenwarmtewisselaars worden dus gebruikt voor de vlugge opwarming van water volgens het doorstroomprincipe, zoals in een verwarmingsketel met ingebouwde warmwaterproductie of een badverwarmer.
   
 • Een aardewarmtewisselaar (horizontaal of verticaal) is een verticale buis of sonde, of een horizontaal buizennet in de grond waarlangs warmte uit de bodem wordt opgenomen en overgebracht naar een warmtepomp.
  Aardwarmtewisselaar Vaillant

   
 • Een boiler is uitgerust met een spiraalvormige warmtewisselaar, ook wel bekend als serpentin. Door de spiraal loopt warm water afkomstig van een verwarmingsketel of van een thermisch zonnepaneel, die het water in de boiler opwarmt.
  Spiraalwarmtewisselaar Vaillant Spiraalwarmtewisselaar Vaillant

 

Tegen de stroom in

Om de temperatuuroverdracht te optimaliseren, wordt in een warmtewisselaar meestal gebruik gemaakt van het tegenstroomprincipe. Dit houdt in dat de twee stoffen in tegengestelde richting door de kanalen stromen. Hierdoor kunnen ze hun eigenschappen – in dit geval: warmte – beter aan elkaar overdragen dan wanneer ze beiden in dezelfde richting stromen. Dit komt omdat de gradiënt, het temperatuurverschil tussen de deeltjes die warmte moeten uitwisselen, groter blijft.


Meer info vind je bij Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in