Verwarmingsspecialist Viessmann zet in op connectiviteit
De verwarmingssector blijft vernieuwen, dat bewijst Viessmann op Batibouw 2012. De verwarmingsspecialist verwacht wel een moeilijk jaar in de sector dankzij de belastingverminderingen. Toch zien ze zelf de eigen verkoop floreren, door in te zetten op connectiviteit.
Een woning bouwen of verbouwen vraagt om de grootste investering in je leven. En toch kun je niet meer om groene investeringen heen, stelt algemeen directeur Patrick O. “Wie een nieuwbouwwoning neerpoot, werkt aan volgende vijf doelen: isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, lagetemperatuurverwarming en duurzaam verwarmen met een geothermische warmtepomp. Bij renovatie ligt het al wat moeilijker: isoleren en afkitten waar kan, is de boodschap. Ee condensatieketel is een must, die later kan gecombineerd worden met een warmtepomp.
De terugverdientijd ligt nog steeds op 6 à 7 jaar voor een condensatieketel, 10 jaar voor een zonneboiler.
Meest duurzame kantoorgebouw
Traditioneel pakt ook Viesmann op Batibouw uit met hun nieuwigheden. Dit deden ze ook al op de hoofdzetel van Grontmij in Mechelen, een advies- en ingenieursbureau. De verwarming van dit duurzame kantoorgebouw gebeurt met betonkernactivering en klimaatplafonds. Koud water wordt via drie warmtepompen in de kelder opgewarmd – met boringen tot wel 120 meter diep. Buisjes in de betonnen plafonds verspreiden de warmte. Onder meer door deze toepassing komt dit kantoorgebouw op een E-peil 0 uit.
Nieuwe ketels
De Vitosolar 200-F is een krachtige centrale voor verwarmingsondersteuning en sanitair warmwaterverwarming door de zon. De 200-F bestaat uit een combiboiler met en inhoud van 220 liter en kun je rechtstreeks op een olie- of gascondensatieketel voor wandmontage Vitoladens 300-W.
De Vitodens 111-W gascondensatieketel, gekoppeld aan een geïntegreerde warmwaterboiler. Bij de laadboiler wordt het water in de warmtewisselaar dat op temperatuur gebracht wordt, constant bijgevuld. De Vitodens 111-W is een ideale ketel om een bestaande ketel te renoveren.
Aflezen op je smartphone
De nieuwe Viessmann App (iPhone/iPad) stelt je in staat om de belangrijkste parameters van je verwarmingstoestel in te stellen en af te lezen vanaf je smartphone. Bijvoorbeeld: voor je naar huis vertrekt kan je van op locatie de verwarming al inschakelen zodat het lekker warm is bij thuiskomst.
De App kan gebruikt worden op elke Viessmann gas –en olieketel en warmtepomp die werd uitgerust met een Vitocom LAN toepassing en die toegang heeft tot de lokale internetrouter van een woning. Een GSM variant, die dus geen gebruik maakt van een internetverbinding, zal ook beschikbaar zijn.
De App wordt al verkocht in de iTunes Store voor 4,99 euro en er is ook een gratis demoversie beschikbaar. De eerste verwarmingsopstellingen zullen operationeel zijn vanaf juni 2012.
De verwarming automatiseren
Viessmann stapt mee in de huisautomatisering. Het koppelen van een verwarmingsinstallatie aan een KNX-systeem is over het algemeen een hachelijke onderneming. Daar is verandering in gekomen met de nieuwe Vitogate 200. Het is de digitale schakel tussen de verwarming en het domoticasysteem of andere externe bedienings- en bewakingsapparatuur op basis van de communicatiestandaard KNX. Het is een KNX-interface die op een DIN-rail in uw elektriciteitskast kan ingebouwd worden . Dankzij deze koppeling wordt het niet alleen mogelijk de CV-installatie te volgen van op afstand, maar kunnen ook allerlei instellingen gebeuren.
Zonnecollectoren naast dakraam
Viessmann heeft al vlakke en vacuümbuiscollectoren in het gamma, maar wil hier met Velux verder in evolueren. Het grote voordeel van de Velux zonnecollectoren is dat ze zich perfect onder of naast een Velux-dakraam laten integreren.
Meer info