Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Verwarmingsspecialist: Sanitair warm water direct produceren of via boiler?

Hoe verwarm je nu het beste – en het zuinigste – het sanitaire water voor bad en douche? Je kan gebruik maken van een geiser, maar dan is het debiet beperkt. Een combi-ketel combineert dan weer het warme water voor de verwarming met de productie voor het sanitair. Of is een gasboiler een optie? De verwarmingsspecialist legt uit.

Bij de aankoop van een verwarmingstoestel spelen ecologische overwegingen een almaar grotere rol. Steeds meer mensen kiezen bij voorkeur voor een milieuvriendelijke en zuinige oplossing en dus is het verbruik, de emissies… van verschillende verwarmingssystemen belangrijk. Toch willen we - terecht - niet inboeten op vlak van kwaliteit, gebruiksgemak en leefcomfort.

Altijd warm

In eerste instantie betekent leefcomfort, in het geval van verwarmingstoestellen, dat er in de hele woning altijd en overal warmte beschikbaar is. Met een moderne verwarmingsketel heb je daarnaast ook onmiddellijk voldoende warm water, vooral in de badkamer.
Uiteraard blijft de mogelijkheid bestaan om met twee aparte toestellen te werken: één toestel dat enkel dient voor de warmwaterproductie en één toestel dat voor de verwarming van de woning zorgt. Deze oplossing vind je almaar minder vaak terug in moderne woningen. De huidige generatie verwarmingsketels omvat verschillende verwarmingssystemen die ook kunnen instaan voor de productie van sanitair warm water.

Productie van warm water

Voor de warmwaterproductie kun je kiezen voor volgende mogelijkheden:

  • Directe warmwaterproductie (doorstroom), met of zonder ketel

Bij directe warmwaterproductie zonder ketel maak je gebruik van een badverwarmer of geiser die warm water produceert zolang de warmwaterkraan open staat. Afhankelijk van het vermogen van het toestel ligt het debiet – de hoeveelheid warm water die per minuut wordt geproduceerd – hoger of lager.
Zo’n oplossing is interessant op het vlak van verbruik. Het systeem produceert namelijk enkel warm water als het nodig is. Het debiet is weliswaar beperkt, een factor waarmee je rekening moet houden bij de keuze van kranen en douchekoppen.

Bij directe warmwaterproductie met ketel maak je gebruik van een combi-ketel, een gecombineerd toestel dat voor verwarming en warmwaterproductie zorgt. De warmwaterproductie gebeurt nog altijd volgens het doorstroomprincipe, maar een combi-ketel is veel krachtiger dan een geiser, waardoor het debiet hoger ligt.

 

  • Warmwaterproductie door middel van een boiler, met of zonder ketel:

Wanneer een boiler zonder ketel wordt gebruikt, gaat het om een gasboiler of een elektrische boiler. Geen van beiden vormen een interessante oplossing. Het gaat hier om verouderde technologieën die minder performant zijn. Vaak zijn ze ook duurder in verbruik en bieden ze minder comfort.

In combinatie met een ketel vormt een boiler wel een interessante oplossing. Een indirecte boiler die door een ketel opgewarmd wordt, biedt continu warm water en hogere debieten. Het is bijgevolg ideaal wanneer je verschillende aftappunten hebt of als je speciale douches, zoals een regendouche, installeert.

De zuinigste oplossing verkrijg je door een boiler te koppelen aan een zonneboiler. Zodra er zon is, wordt het water gratis opgewarmd. 

 

Partnerinfo: Warmwatercomfort van Vaillant
Op vlak van warmwatercomfort biedt Vaillant heel veel verschillende mogelijkheden. Je kan zowel kiezen voor individuele toestellen voor warm water zoals badverwarmers en warmwaterboilers als voor gecombineerde toestellen of zonne-energiesystemen. Dit alles in functie van jouw eigen warmwaterbehoeftes en budget.

Meer info:Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in