Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Verwarming grootste energiekost

Samen met de autobrandstof is verwarming veruit de grootste energiekost van de gezinnen, veel meer dan de opwarming van sanitair water of verlichting of elektrische huishoudapparaten. Het is dan ook niet logisch, zou je denken, dat ons land nog meer dan 1 miljoen verwarmingsketels van 15 jaar of ouder telt, of 3 op de 10. De verklaring: het effect van een nieuwe ketel wordt nog altijd heel sterk onderschat.

 

De gemiddelde Belg denkt dat zowat 4,8% van het huishoudbudget naar verwarming gaat, kort gevolgd door de brandstof voor de auto (4,2%). Op de derde plaats komt elektriciteit (3,8%), dan de warmwaterproductie (3,2%) en ten slotte het water (3,1%). Dit is dus wat de gemiddelde Belg denkt wat zijn relatieve uitgave is. Maar ze onderschatten systematisch de kost van verwarming ten opzichte van elektriciteit en warm water. De verwarmingskost is zeker 5 keer zo hoog als die voor elektriciteit (verwarming = 75%, verlichting = 2%, elektrische toestellen = 11% en warm water = 12%). Wie nog een verwarmingsinstallatie van 15 jaar of ouder heeft, en dat is 30% van de bevraagden, onderschat daarenboven schromelijk de impact van een vervanging op de gezinsportemonnee, zo blijkt.


Enkel bij renovatie

Volgens een Viessmann-onderzoek bij meer dan 500 Belgen*, denkt 37% van de respondenten dat een nieuwe installatie weinig tot geen energie-efficiënte zal bijbrengen. Het feit dat de oude installatie nog ‘best goed’ lijkt te werken (44%) en het prijskaartje van een nieuwe (30%), zijn de voornaamste struikelblokken om de oude installatie niet te vervangen.

Partick O van Viessmann: “Dat is jammer, want een nieuwe installatie is tot 35% efficiënter dan eentje van 15 jaar of ouder. Concreet betekent dat een terugverdientijd, samen met belastingvermindering van 40%, van slechts een vijftal jaar. Blijkbaar denken nog veel mensen dat het veel langer duurt, maar met de verder stijging van de brandstofprijzen zal het alleen maar sneller gaan.” Op de nieuwe site www.ketelmuseum.be wordt op een speelse manier uitgelegd dat investeren in een nieuw verwarmingstoestel de beste keuze is voor het gezinsbudget.

Wie dan toch een nieuwe installatie aanschaft, doet dat meestal in het kader van een renovatie: maar liefst 91% van degenen die binnen de vijf jaar een nieuwe installatie zal aanschaffen, doet dat voor een renovatieproject. Opmerkelijk is bovendien dat de Belg de terugverdientijd van zonneboilers of –panelen flink langer inschat dan die van ‘traditionele’ toepassingen als een gas- of stookolieketel.

 

Meer info: Viessmann

Lees ook: Centrale vs decentrale verwarming

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in