Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Verwarm deze winter veilig, zuinig en milieuvriendelijk

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie heeft de campagne ‘Stook zuinig’ gelanceerd. Die campagne roept u op om uw centrale verwarmingsinstallatie regelmatig te laten nakijken door een vakman. Zo bent u zeker van een veilige, milieuvriendelijke én zuinige werking van uw installatie.
Nu het volop herfst is en de winter eraan komt, staat in de meeste woningen de verwarming aan. Iedereen wil zich op een veilige manier verwarmen, zonder het risico te lopen op een CO-vergiftiging. Daarom is het ontzettend belangrijk om uw centraal stooktoestel regelmatig te laten nakijken door een vakman.

Elk toestel, ongeacht de brandstof of de ouderdom kan CO uitstoten. Dat is een gevaarlijk gas. U ruikt het niet, ziet het niet, proeft het niet en voelt het niet. En net daarin schuilt het gevaar!

Als gevolg van slecht werkende stooktoestellen of schouwen vallen er jaarlijks honderden slachtoffers door CO-vergiftiging.

Bovendien kunnen een slechte verbranding en bijgevolg aanslag in of verstopping van de schoorsteen schouwbrand veroorzaken en loopt u door slecht aangesloten gasleidingen eveneens een veiligheidsrisico. Er zijn dus redenen genoeg om uw centraal stooktoestel regelmatig te laten onderhouden.

Hoe vaak u dat moet doen, hangt af van de brandstof. Voor centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof is een jaarlijks onderhoud nodig. Voor toestellen op gas is een tweejaarlijks onderhoud voldoende.

Voor het onderhoud van toestellen op vaste brandstof kunt u terecht bij een geschoolde vakman, voor toestellen op stookolie of gas moet u een beroep doen op een erkende technicus. Die reinigt het toestel en de schouw, controleert het stooklokaal, regelt het toestel af en controleert de verbranding. De schouw mag ook door een schoorsteenveger gereinigd worden. Na het onderhoud ontvangt u een reinigingsattest en een verbrandingsattest. De attesten van de twee laatste onderhoudsbeurten bewaart u bij uw stooktoestel.

Een goed werkend centraal stooktoestel is belangrijk voor uw eigen veiligheid, en die van de medebewoners en buren. Bovendien is een goed werkend toestel zuiniger en heeft u dus minder brandstofkosten.

Bespaar dankzij de verwarmingsaudit 

Sinds 3 mei 2013 is een vijfjaarlijkse verwarmingsaudit verplicht voor centrale stooktoestellen met een vermogen vanaf 20 tot en met 100 kW. Bij die audit wordt de grootte en de energieprestatie van de hele verwarmingsinstallatie grondig beoordeeld. Nadien ontvangt u een verwarmingsauditrapport waarop u een beoordeling van het rendement en aanbevelingen voor energiebesparing terugvindt. Dat rapport bewaart u bij uw installatie.

Dankzij het periodiek onderhoud en de verwarmingsaudit verbruikt uw installatie minder brandstof en verlaagt u dus uw energiefactuur. Met de huidige hoge brandstofprijzen is dat niet onbelangrijk.

Met een goede verbranding en een lager verbruik stoot uw centraal stooktoestel minder CO2, fijn stof of andere schadelijke stoffen uit, en dat is dan weer goed voor het leefmilieu.

Keuren voor gebruik

Laat een nieuw of gewijzigd stooktoestel keuren vóór het eerste gebruik. Een geschoolde vakman of een erkende technicus gaat dan na of het stooklokaal voldoet aan alle veiligheidseisen en of het toestel goed geplaatst en afgesteld is. U krijgt een keuringsrapport dat u bij uw stookinstallatie moet bewaren.

Meer weten? Stookzuinig.be

Bron: Vlaanderen.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in