Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Vaillant zet geoTHERM hybride-systeem van 3 kW in de kijker

Het geoTHERM hybride-systeem van 3 kW komt het uitgebreide gamma Vaillant-warmtepompen aanvullen. Het geoTHERM hybride-systeem van 3 kW is een energiezuinig en rendabel totaalsysteem. Het omvat een bodem/water- of lucht/water-warmtepomp uit het geoTHERM-gamma, en een condensatiegaswandketel. Beiden worden aan elkaar gekoppeld door een intelligente regeling.

  • De geluidsarme bodem/water -of lucht/water-warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning, tot 3 kW
  • De condensatiewandketel staat in voor de productie van sanitair warm water én kan – wanneer nodig – ingeschakeld worden voor het bijverwarmen van de woning tijdens piekmomenten. Met andere woorden, op momenten dat de warmtevraag hoger ligt dan de warmtehoeveelheid die de warmtepomp kan aanleveren
  • Bij het inschakelen van de warmtepomp en/of condensatiewandketel, neemt de intelligente calorMATIC VRC 470/2-regeling uiteraard de warmtebehoefte van de woning in overweging. Verder houdt het ook continu rekening met de gas- en elektriciteitsprijzen. Hierdoor kan de regeling autonoom ‘kiezen’ voor de voordeligste warmtebron met het hoogste rendement. Het resultaat: een besparing die tot 25% van het energieverbruik kan oplopen (t.o.v. een systeem met enkel een condensatieketel) en een vermindering van de CO2-emissies die tot 35% kan bedragen.

Nieuwbouw en renovatie

Het geoTHERM hybride-systeem van 3 kW is perfect voor zowel nieuwbouwwoningen als zeer goed geïsoleerde bestaande woningen met een maximale warmtebehoefte van 10 kW waar de warmtepomp kan instaan voor het overgrote deel van de verwarming van de woning via een laagtemperatuursysteem, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.

De geoTHERM hybride 3 kW is niet enkel compact, hij gaat ook gepaard met lage installatiekosten. De verschillende elementen van het systeem kunnen naast elkaar geplaatst worden, maar dat hoeft niet. In functie van de installatiemogelijkheden kunnen de elementen tot op 10 meter van elkaar verwijderd staan.

Eenvoudige werking

Het geoTHERM hybride 3 kW systeem met bodem/water-warmtepomp bestaat uit 2 wandhangende toestellen, die aan elkaar gekoppeld zijn door de regelaar calorMATIC 470/2. De werking ervan is zeer eenvoudig:
 

  • Via een verticale boring en een bodemsonde, of via horizontale collectoren in de tuin, wordt de warmte uit de bodem onttrokken en naar de warmtepomp afgevoerd
  • De temperatuur in de bodem/water warmtepomp VWS 36/4 wordt, door middel van een compressor, verhoogd tot de temperatuur die de vloerverwarmingsinstallatie nodig heeft om de woning te verwarmen. De warmtepomp in kwestie wordt geïnstalleerd tegen de wand van de stookruimte, naast de condensatieketel
  • De condensatieketel wordt enkel ingeschakeld voor de productie van sanitair warm water of bij piekmomenten. Bij moderne, goed geïsoleerde appartementen is zelfs de bijverwarming door de condensatieketel zeer beperkt

Daar de temperatuur in de bodem bijna het hele jaar door constant is - ongeveer 15°C op 50m diepte - hangt het rendement van een bodem/water-warmtepomp in mindere mate af van de weersomstandigheden. Het bereikt dan ook vlot een COP bij B0/W35 van 4,3 (volgens de norm EN 14511).

Het hybride systeem met een bodem/water-warmtepomp kan in de zomer bovendien ook voor passieve koeling ingeschakeld worden. Dit wil zeggen dat het systeem, zonder extra energie te verbruiken, voor afkoeling van de woning kan zorgen via de vloerverwarming. Doorheen de buizen van de vloerverwarming loopt dan water dat de temperatuur heeft van de bodem, en in dit geval dus lager ligt dan de temperatuur in de woning.

Geen boringen of graafwerken

Het geoTHERM hybride 3 kW systeem met lucht/water-warmtepomp telt op zijn beurt 3 wandhangende toestellen, eveneens aan elkaar gekoppeld door een calorMATIC VRC 470/2-regelaar. De installatie van dit systeem is eenvoudiger en sneller. Er komen namelijk geen boringen of graafwerken aan te pas.

  • De lucht/water-warmtepomp bestaat uit de binnenunit VWL 35/4 S, die met de warmtepomp zelf in verbinding staat. De binnenunit wordt tegen de wand van de stookruimte geïnstalleerd en heeft luchtkanalen die op de buitenmuur van de woning aangesloten zijn. Zo kan de unit de buitenlucht én dus ook de warmte uit de buitenlucht benutten
  • Het (bestaande of nieuw) ventilatiesysteem van de woning kan mee aangesloten worden aan de binnenunit. Hierdoor gaat de restwarmte aanwezig in de afvoer van ventilatielucht niet verloren, maar wordt deze gebruikt door de lucht-wp. Hiermee wordt de COP verbeterd
  • In de lucht/water-warmtepomp wordt de temperatuur verhoogd. Hoe hoger de temperatuur van de buitenlucht, hoe minder het systeem dient bij te verwarmen… wat dus een hoger rendement betekent. De COP bij A2/W35  bedraagt 3,5 (volgens de norm EN 14511)
  • Ook nu wordt de condensatieketel enkel ingeschakeld voor de productie van sanitair warm water of bij piekmomenten

Het geoTHERM hybride 3 kW-combinatie met lucht/water-warmtepomp kan in de zomer voor actieve koeling van de woning zorgen. Dit gebeurt eveneens via de vloerverwarming, waardoor water stroomt dat afgekoeld werd door de warmtepomp. Het voordeel van dit systeem, in vergelijking met een klassiek airconditioning, is dat er geen losse toestellen in de kamers geplaatst hoeven te worden en er ook geen luchtbeweging is.

Uitbreidingsmogelijkheden

De geoTHERM hybride 3kW-systemen kunnen verder ook nog gecombineerd worden met een zonneboiler (vb. Vaillant auroSTEP plus) die de installatie nog milieuvriendelijker en zuiniger maakt.

Meer info: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in